Kalocsa

2018.08.06. 11:33

Az 1944-ben elpusztított romákra emlékeztek

A roma holokauszt áldozatai előtt tiszteleg az az emlékmű, melyet a napokban avattak fel Kalocsán.

Gábor János

Gyertyagyújtással emlékeztek a roma holokauszt áldozataira

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Idős korára való tekintettel az emlékmű avatásán már nem jelent meg, de az egyik szónok megemlítette Jakab Ilona Maront, aki a tavaly eltávozott Kálóczi József után az utolsó kalocsai túlélője a náci mészárlásnak. Az asszony pár éve még maga idézte fel a borzalmakat a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, idén viszont korabeli naplóbejegyzésekből és levelezésekből írtak beszédeket a szónokok, majd koszorúzással, mécsesgyújtással avatták fel csütörtök este a közösségi ház bejárata mellé elhelyezett emlékművet. Az égő gyertyát tartó cigány asszonyt ábrázoló dombormű Farkas Tibor szobrász és Kiss István képzőművész alkotása.

A cigány nyelv egyik balkáni dialektusából: „porajmos”, vagyis „elpusztítás” – így emlegetik az 1944. augusztus 2-án kezdődött mészárlást, amikor az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban egy éjszaka alatt mintegy háromezer cigánnyal végeztek a nácik – köztük a Kalocsáról is elhurcolt romák többségével. Az összes áldozat számát országosan körülbelül ötvenezer főre becsülik, de ennél valószínűleg többen voltak. Dr. Magóné Tóth Gyöngyi közművelődési intézményvezető beszédében leszögezte: okkal sejtenek ennél is több gyilkosságot a kutatók, hiszen – ellentétben a zsidókkal – a roma közösség nagy része nem rendelkezett jelentős magánvagyonnal, ezért otthonaikat nem kutatták át alaposan, irataik vagy nem lettek meg, vagy megsemmisültek, ezért nem hogy azonosítani, megszámolni is nehéz őket.

– Mengele és kollégái kísérleteztek a cigányokon például azzal, hogy meddig tudnak életben maradni, ha csak sós vizet kapnak, vagy mikor térnek magukhoz azután, hogy majdnem halálra fagyasztották őket. Máshol nőkön, különböző anyagok befecskendezésével hajtottak végre sterilizációs kísérleteket – idézte fel dr. Magóné Tóth Gyöngyi.

– Nagyon régóta az volt a vágyam, hogy egy emlékművet tudjunk elhelyezni ezen a falon – mondta cigány nyelvű köszöntője után a megjelenteknek Sztojka István, a Kalocsai Városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője. – Támogatás nélkül, képviselőtársaim hozzájárulásával sikerült megvalósítani – fűzte hozzá hálásan.

Gyertyagyújtással emlékeztek a roma holokauszt áldozataira
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában