Kiskunhalas

2018.08.24. 20:00

A világon egyedülálló napteleszkóp kémleli az eget a halasi csillagdában

Új korszakába lépett a halasi Csillagvizsgáló Obszervatórium. Több mint két évtizedes fejlesztés után mostanra sikerült elkészíteni egy olyan napteleszkópot, amely a világon egyedülállónak számít – állítja Balogh István csillagász.

Pozsgai Ákos

Balogh István és ifjabb Balogh István működtetik a kiskunhalasi csillagvizsgálót

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A közel fél évszázada működő halasi csillagvizsgáló távcsöveivel több százezer égi objektumot tudnak megfigyelni, vizsgálni. Az összes megtakarítását, több millió forintot költött a csillagvizsgáló fejlesztésére az alapító Balogh István. Az obszervatóriumot ma már a fia, ifjabb Balogh István vezeti. A halasi az ország legnagyobb bemutató csillagvizsgálói közé tartozik, az itt folyó szakmai munkát nem csak hazai csillagászok, de külföldön, többek között a NASA szakemberei is elismerik.

Több mint két évtized alatt mostanra elkészült egy olyan speciális napteleszkóp, amelyből csak ez az egy van az egész világon. A specialitása abban rejlik, hogy olyan nagy tartományban és olyan nagy felbontásban lehet vele vizsgálni a Napot, vagy más égitesteket, amelyre a Magyarországon üzemben lévő napteleszkópokkal nem képesek. Az egész világon is csak másik kettő hasonló létezik, Franciaországban és Brazíliá­ban, de azok minősége sem olyan kiváló, mint a halasi napteleszkópé, amellyel kiváló felvételeket lehet készíteni – állítja Balogh István, aki egy még anno a Zeiss Művek által gyártott távcsövet fejlesztett tovább.

A csillagászat és a köré épülő többi tudományág szeretete sokakat megfertőzött Halason, sokan keresik fel a csillagvizsgálót, a távcsöves bemutatókkal egybekötött amatőr csillagászati estéken olyan égi látványosságokat figyelhetnek meg az érdeklődők a napteleszkóp és a többi távcső segítségével, amelyek szabad szemmel nem láthatók. Érkeznek érdeklődők az ország minden részéből, de a határainkon túlról is jönnek vendégek, Szlovákiából, Erdélyből, Ausztriából, Szerbiából, de még az Egyesült Államokból és Mexikóból is.

Hiába azonban az érdeklődés, hetente csak egyszer, péntekenként tudják fogadni a látogatókat a csillagvizsgálóban, a város más kulturális intézményeivel ellentétben, itt ugyanis nincs egyetlen főállású alkalmazott sem, ez pedig behatárolja a csillagda működésének lehetőségeit. Pedagógusdiplomával egy közeli gyárban dolgozik főállásban az obszervatórium vezetője, ifj. Balogh István, aki így csak a műszak után, szabadidejében tud a város csillagvizsgálójának ügyeivel foglalkozni.

Balogh István és ifjabb Balogh István működtetik a kiskunhalasi csillagvizsgálót
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– Régóta szükség lenne egy, esetleg kettő főállású dolgozóra ahhoz, hogy Kiskunhalas egyik országos hírű idegenforgalmi, turisztikai látványossága mindennap nyitva álljon a látogatók előtt, ehhez azonban elengedhetetlen a többi kulturális intézményhez hasonló mértékű önkormányzati támogatás – mondja a csillagvizsgáló alapítója Balogh István.

Veszélyben lehetnek a csillagászati szakmai napok

Az idén megrendezendő 43. Kiskunhalasi Csillagászati Napok megtartása is veszélybe került a hiányzó anyagi forrás miatt. Az országosan is kiemelt csillagászati események között nyilvántartott halasi szimpóziumon ismert hazai csillagászati szakemberek, egyetemi tanárok, kutatók, tudósok tartottak eddig előadásokat a csillagászat, és az űrkutatás aktuális kérdéseiről, témáiról, amelyek mindig telt házas közönséget vonzottak a rendezvénysorozaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában