az ép térköveket újra felhasználják

2018.07.03. 20:00

Megkezdték a Rákóczi út térköveinek a felszedését

Hat év után elkerülhetetlenné vált Kecskeméten a 2012-ben felújított és átadott Rákóczi út térköves burkolatának javítása, legalábbis az egyik oldalon. A térköveket kedden kezdték el felszedni, elég gyorsan haladnak.

Hraskó István

2,1 milliárd forint volt a bekerülési költség, 1,5 milliárd forint pedig az elnyert uniós és hazai támogatás a Rákóczi út – Vasútkert revitalizációs projektnél. Ebből nemcsak a Rákóczi utat újították meg teljesen, hanem a Vasútkertet is, és jutott forrás a Kecskeméti Törvényszék homlokzatának megszépítésére, valamint a Budai úti nagypiacnál a mélygarázs megépítésére és a szabadtéri árusító rész befedésére is.

A Rákóczi úti térköves burkolattal korábban is voltak már gondok, már 2014-ben, tehát az átadás után két évvel toldozni-foldozni kellett a korábbi okmányiroda (most kormányablak) és a törvényszék előtt egy rövidebb szakaszon. Hétfőn pedig a teljes páros oldalon, tehát a volt zsinagóga oldalán kezdődött meg a burkolat felszedése, mert itt a térkövek több helyen alaposan besüllyedtek, helyenként nyomvályúk alakultak ki.

– A felújítást a Duna Aszfalt Kft. végzi, az önkormányzat által érvényesített szavatossági igény alapján. A munkálatok kiterjednek a térkő felbontására, az alap szükség szerinti javítására, majd az új térkövezésre – mondta el Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője. Tehát az önkormányzatnak, a városnak ez a felújítás nem kerül pénzébe.

Hétfőn már le volt zárva a Rákóczi út a nagykörút felől, majd kedden délelőtt el is kezdték felszedni a térköveket, főként fúrógép és csákány segítségével. A legnagyobb részét sértetlenül tudták kiemelni, és ott a helyszínen neki is láttak a kockák tisztításának, mert ezeket fogják visszahelyezni az új burkolatba, persze csak miután az alapot helyrehozták.

Bár a Vasútkert felől két behajtani tilos tábla és egy úttorlasz is ki van helyezve, láttunk jó pár autóst, aki megszokásból megpróbált rákanyarodni a nagykörútról a Rákóczi útra, de aztán csak észrevette, hogy ez most nem lehetséges.

A várhatóan egy hónapig tartó felújítás idejére a Rákóczi út páros oldala le lesz zárva a gépkocsiforgalom elől, igaz, kedden még a Wesselényi utca felől át lehetett hajtani a páratlan oldalra. Amíg tartanak a munkálatok, a Rákóczi útra szóló parkolóbérletek a Bocskai utcára is érvényesek, azokat a Városrendészet külön intézkedés nélkül elfogadja. A Bocskai utcát is megnéztük, egyelőre nem tűnt úgy, hogy túlzottan leterhelnék az ide parkoló autók, még üres helyek is voltak.

Az üzleteket ideiglenesen kijelölt rakodóhelyekről lehet áruval feltölteni, a gyalogosokat, kerékpárosokat viszont a felújítás nem akadályozza a közlekedésben.

Annak érdekében, hogy a felújítás mielőbb véget érjen, a kivitelező hétvégén is dolgozni fog. Munkanapokon 7-18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 8-16 óra között lesz munkavégzés, azonban a hétvégén zajjal járó bontási munkákat nem végeznek majd.

Jó pár busz más útvonalon jár

A felújítás miatt a Rákóczi utat használó helyi autóbuszok, valamint az országos és regionális menetrend szerinti autóbuszjáratok terelőútvonalon, a Bethlen kör-Jókai utca irányban közlekednek (kivéve a helyi 4, 4A és 4C jelű buszokat, ezek a Bem utcán és a kiskörúton át érik el a városközpontot).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában