Kalocsa

2018.07.14. 08:02

A készülő kézikönyv segít majd elkerülni a településképi bírságot

Természetföldrajzi, de akár néprajzi határok mentén is vizsgálódva állítják össze szakértők az Építészeti Tájegységi Arculati Kézikönyvet, amely vizsgálatnak – nagyjából a Dunapataj-Hajós vonalon – 18 Kalocsa környéki település képezi tárgyát.

Gábor János

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Dél-Alföld építészeti és tájképi jellegzetességeit felsorakoztató kötet készülőfélben van, és az összeállítással megbízott MEGÉRTI (Magyar Energetikai Gazdaságtervező és Értékelő Tanácsadó Iroda Kft.) üzletágvezetője, dr. Kukely György személyesen kérte fel a kalocsaiakat, hogy javasoljanak a könyvbe szerintük fontos építményeket. A nemrég megtartott lakossági fórumon megjelent kéttucatnyi érdeklődővel egy kérdőívet is kitöltetett, arra keresve a választ, hogy a helyiek milyen, erre a térségre jellemző sajátosságokat tartanak értéknek.

– Ez a kézikönyv alapoz azokra a munkákra, amik tavaly készültek el: a települési arculati kézikönyvre és a településkép-védelmi rendeletre. Ezek részben szabályoznak, részben javaslatokat fogalmaznak meg, szemléletformáló jelleggel – mondta dr. Kukely, kiemelve, hogy az új építésű házak, zöldfelület-rendezések, tájhasználat helyes szempontjainak kézikönyvbe rendezésével azt szeretnék elérni, hogy a városképtől, tájképtől idegen építmények, tereprendezések ne csúfítsák el a jellegzetes környezetet.

A fentebb írt, településkép-védelmi rendelet tavaly októberben lépett életbe, és többek között tartalmazza a településképi bírság kiszabásának lehetőségét, ha egy építkező, vagy például házfelújítást végző lakos megsérti a szabályozást. Ebben az esetben – a vétség mértékétől függően – tízezertől egymillió forintig büntethető.

Dr. Kukely a lakossági fórumon hangsúlyozta: a kézikönyv összeállítása nem csupán azért hasznos, mert ezzel könnyen-gyorsan ellenőriz­hető, hogy a településképbe az építkezők elképzelései beleférnek-e, magyarán elkerülhetik a bírságot, hanem azért is, mert a térség értékei „megőrződnek, ezzel kívánatosabbá válik nemcsak a helyiek, de a turisták, vagy ide települni akaró vállalkozások számára is”. Mint mondta, azok, akik szívügyüknek érzik a témát, a későbbiekben e-mailben is megtalálják a javaslataikkal: [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában