Tabdi

2018.06.03. 07:00

Picard Lilit is elvarázsolta a cirkusz csodálatos világa

Nem esik messze az alma a fájától. Ez a régi mondás igaz a Picard családra is, amely a magyar cirkuszvilág nagy családjai közé tartozik. A most érettségiző Picard Lili ezekben a hetekben turnézik a Mr. Gerald Cirkusszal az országban. A Tabdiból származó fiatal légtornászhölgy trapéz- és karikaszámaival már több cirkuszban is fellépett.

Barta Zsolt

A magyar cirkuszvilág nagy családjai közé tartozik a Picard család, amelynek tagjai – Picard Endre és felesége, Sarolta – Tokay ugrócsoport néven magyaros akrobata­produkcióval bejárták a fél világot. Nyugdíjas éveiket ők és családjuk Tabdin töltik. Unokájuk, a most érettségiző Picard Lili viszi tovább a sok generációra visszatekintő családi artistahagyományokat.

– Miért is választja valaki ezt a szokatlan életformát, különleges hivatást? – kérdeztük Picard Lilit.

– Nagypapám, aki nagymamámmal és családjával, kollégáikkal végigturnézták a világot, mindig elvitt a cirkuszba és egyszerűen beleszerettem ebbe a varázslatos világba. Mikor 13 éves voltam, otthon felszereltünk egy trapézt és a szabadidőmben elkezdtem gyakorolni. Néztem és elsajátítottam a különböző trükköket. Édesanyám, aki a Tabdi Faluház vezetőjeként dolgozik, megkért, hogy tanuljak meg egy számot, amivel felléptetne a falunapon. Így kezdődött. Felléptem, és nagy sikert arattam a nézők előtt. Akkor döntöttem el, hogy artista leszek. Ezért a célért rengeteget dolgoztam, tavaly az Eötvös cirkuszban léptem fel másfél hónapig, most a Mr. Gerald Cirkuszban dolgozom.

– Mi az az erő, ami a cirkuszi világban benn tartja?

– Imádok fellépni. Amikor fent vagyok a trapézon, látom és érzem is a kisgyerekek ámulatát, amely fantasztikus érzés.

– Egy légtornász csupa izom, hogy lehet ezt kialakítani?

– Az erőnléti edzések módszereit a nagypapám segített megtanulni. Ehhez a munkához ugyanis speciális izomzatra van szükség. Nagymamám pedig a mozgáskoreog­ráfia kialakításában nyújtott segítséget. Emellett tőle tanultam meg a nyújtások és a hajlékonyság különböző fogásait is.

– Hogyan fejleszti a szakmai tudását?

– Különböző trükköket láthat az ember az interneten, amit aztán elsajátít és ezt próbálja a produkciójába beépíteni. Illetve egy cirkuszi társulatban nagyon sok artista segíti a másikat, ha megkérik őket, így nekem is.

– Hány percig kápráztatja el naponta a közönséget?

– A trapézszám 4 perc 30 másodperc, a karikaszámom 3 perc 40 másodperc. Azaz minden este 9 percet kell a levegőben töltenem.

Lili nagyon sokat gyakorol, hogy mutatványa tökéletes legyen

– Mikor kezd emelkedni a pulzusa?

– Többnyire nyugodt vagyok. A műsor este 6-kor kezdődik, előtte készülődés, sminkelés, az izmok nyújtása. Ahogy belépek a porondra, akkor megszűnik minden, mintha más világ­ban lennék, így az adrenalin inkább pozitívan hat rám. Amikor lejövök, akkor érzem a fáradtságot, de ezt persze a közönség, nem veheti észre.

– Hogy lehet elsajátítani az összpontosítást?

– Nem tudom, ez kialakul magától. Minden fogásra, mozgáselemre nagyon kell figyeljek, mert ettől függ az életem. Ettől függetlenül rendkívül élvezem a munkát hat méter magasan.

– A kalóriákat nézi naponta?

– Szerencsére nem. Olyan nincs, hogy valaki ne egyen, vagy fogyókúrázzon, mert akkor nincs meg az a kondíció, amelyre szükség van a munkájában. A csontokra és az ízületekre viszont vitaminokat szedek.

– Meddig lehet egy nőnek ezt a nem könnyű akrobataszámot csinálni?

– Ez attól függ hogy az ember teste, az ízületek és az izomzat meddig bírja és meddig szalonképes a porondon. Ha egyszer be kell fejeznem a levegőben a munkát, akkor is a cirkuszi életben szeretnék maradni, egy, a koromhoz illő másik produkcióval. Remélem, hogy még 20-25 évig nem kell ezen gondolkoznom.

A felvételen Picard Tünde, Picard Endre, Picard Lili, ifj. Picard Endre és Picard Endréné látható Fotó: Fodor Zoltán

Az almafán próbálkozott először

Picard Lili 13 évesen fedezte fel a trapéz szépségét, ahogyan egy almafáról leló­gatva próbálta a különböző trükköket. Először a Tabdi Falu­napon lépett fel 14 évesen, megmutatva tehetségét a színjátszók társaságában. Napjai próbákkal és tanulással teltek. Fábián Sándor, Tabdi polgármestere támogatta Lili munkáját és helyet biztosított a falu­házban a próbák számára. A sok munka meghozta gyümölcsét, mert 16 évesen az Eötvös cirkusz meghívta az ifjú tehetséget a Cirkuszok Éjszakájára. Innen egyik felkérés követte a másikat. Tavaly novemberben az Eötvös cirkusz leszerződtette másfél hónapra a Karácsonyi bőrönd című műsorába. Lili a Kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium engedélyével, másfél hónapig a hét elején iskolába járt, a hét második felében dolgozott, mint levegőakrobata, ingázva Tabdi és Buda­pest között. Május 18-án Dabason a Mr. Gerald Cirkusz Budapesti Nagycirkusz című premierjén debütált karika- és trapézszámával. Egész decemberig járja Magyarországot, közben beiratkozott a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola képzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában