Kecskemét

2018.06.05. 14:00

50 millió forintot költenek a parkolóra Kecskeméten

Legutóbbi ülésén több tételnél módosította a város költségvetését a kecskeméti képviselő-testület. Mint kiderült, jut majd pénz a szabadidőközpont parkolójának rendbetételére, illetve emelni kell – nem is csekély mértékben – a hóeltakarításra szánt előirányzatot is.

Hraskó István

A Nyíri úti bejáratnál lévő parkolót teszik rendbe a pluszforrásból

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A bevételek és a kiadások egyaránt 17,8 milliárd forinttal növekednek a kecskeméti költségvetésben, elsősorban a különböző állami és uniós támogatások beépülése miatt.

A helyi közösségi közlekedés, azaz a DAKK támogatására a tavaly elfogadott 600 millió forint mellé további 100 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. A Benkó Zoltán Szabadidő Központ fejlesztésére 47 millió forint jut, ebből teljesen felújítják a vécéblokkot, új áramellátó hálózatot és világítást építenek ki. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az ülésen elmondta, 50 millió forintot a parkoló rendbetételére is fordítanak majd.

A Nyíri úti bejáratnál lévő parkolót teszik rendbe a pluszforrásból
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A HÉP-Kecskeméti RC férfiröplabda-csapata 3millió forint egyszeri támogatásban részesül a költségvetés módosítása révén. Az együttes a most befejeződött szezonban a Magyar Kupában ezüstérmet, az NB I.-ben bronzérmet szerzett, ezt a szép teljesítményt ismerik el a plusztámogatással, hozzátéve, hogy a csapatot szezon közben több sérülés hátráltatta, új játékost kellett leigazolni.

A város kulturális rendezvényeinek támogatására 43 millió forintot hagytak jóvá: a Népzenei Találkozóra 6 millió forintot, a Kodály Művészeti Fesztiválra 5 milliót, a Jazz Fővárosra 8 milliót, a Hírös Hét Fesztiválra 13 milliót, a gyermeknapra 2 milliót, a Barackpálinka és Borfesztiválra 5 milliót, az Adventi- és Luca-napi Fesztiválra 5 millió forintot szavaztak meg.

A nem túl jó állapotban lévő hetényi idősotthont a Platán otthon egyik felújítandó épületével váltanák ki, ahol 26-28 idősnek tudnának bentlakást biztosítani. A kiadások egy része, 100 millió forint, már idén jelentkezik, 180 millió majd jövőre.

A város 650 éves évfordulójához kapcsolódó rendezvényekre 12,5 millió forint többlettámogatásról is döntött a közgyűlés, a Kecskeméti Katona József Múzeum által szervezett programokra pedig 14 millió forintot csoportosítottak át az intézmény költségvetésébe. A Kecskemét 650 című kiállítás a város történetét, jelesebb eseményeit mutatja majd be interaktív módon a látogatóknak. A kiállítás célja, hogy a távoli múltból a közelmúlt felé haladva a jellegzetes kecskeméti vonatkozású eseményekkel – vásárok, járványok, földrengés, háború, forradalom –, helyszínekkel, megépült és végül csak papíron megmaradt épületekkel – városi vigadó, Rákóczi-kilátó/víztorony – ismerkedjen meg a látogató.

A költségvetés módosításában még egy érdekes tétel feltűnik. Az előterjesztés szerint kevésnek bizonyult a hóeltakarításra és síkosságmentesítésre rendelkezésre álló keret, mert a mostani tél a vártnál csapadékosabbnak és hidegebbnek bizonyult, így 142 millió forinttal egészítették ki a városüzemeltetési, kommunális feladatok előirányzatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában