Soltvadkert

2018.04.25. 20:00

Cserszegi fűszeresek és Irsaik versenyeztek Soltvadkerten

Az ország legnagyobb fajtaborversenyét rendezték április 24-én Soltvadkerten. A XXIII. Cserszegi Fűszeres és a VII. Irsai Olivér Országos Bor- és Pálinkaversenyre hetven hazai pincészet nevezett. Három bizottságban 106 bormintát, egy negyedikben pedig 16 pálinkát minősítettek az ítészek.

Barta Zsolt

Frittmann Péter, Font Gábor és Ferenczi Vilmos is bírált

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Frittmann János főrendező lapunknak elmondta, hogy Soltvadkerten tizedik éve adnak otthont ennek a megméretésnek. Keddre minden olyan borvidékről megérkeztek a nevezések, ahol cserszegit vagy Irsait termesztenek. Így jött bor a Soproni, a Mátrai, a Balaton-környéki, a Villányi, a Kunsági, és más borvidékekről is. A verseny elnöke Kállay Miklós professzor volt.

A rendezvény előtt a művelődési házban Lehoczki Ferenc polgármester köszöntötte a közönséget. Hangsúlyozta, hogy Soltvadkert várossá avatásának a 25. évfordulója egybeesik a verseny tizedik évfordulójával. Egy évtizede annak, hogy Bakonyi Károly, a huszadik század egyik nagy szőlőnemesítője átadta Frittmann Jánosnak a cserszegi fűszeres országos verseny rendezési jogát.

Frittmann Péter, Font Gábor és Ferenczi Vilmos is bírált
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Barta Zsolt

Akkor a nemesítő azt mondta: bár hegyvidéken, Cser­szeg­tomajon született meg 1960-ban a szőlőfajta, az Irsai Olivér és a piros tramini keresztezésével, ez a növény viszont az Alföldön érzi jól magát. A polgármester azt is elmondta, hogy az egy hegyközségen belül található cserszegi ültetvények területe Soltvadkerten a legnagyobb, több mint hatszáz hektár.

Font Sándor országgyűlési képviselő is köszöntötte a borverseny meghívottjait. Egyebek mellett szólt arról, hogy az alacsony felvásárlási árak megkeserítik a termelők életét. Megemlítette, hogy egykor a jól ismert borásszal, Gál Tiborral beszélgetett, aki azt mondta, hogy a cégében a szőlő mindenkori felvásárlási ára éppen 25 százaléka az általuk értékesített üveges bor árának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában