Bács-Kiskun

2018.03.30. 10:54

Kistelepüléseket fejlesztenek a megyében

Programokat szerveznek, intézményeket újítanak fel, eszközöket vásárolnak a Felső-Kiskunság hét településén, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetben lévő térségek felzárkóztatását, javítsák az itt élő gyermekes családok közszolgáltatásokhoz való hozzáférését. A fejlesztésekre 487,25 millió forint jut.

Gulyás Sándor

Megyénk 38 települési önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, valamint két intézmény és két civil szervezet hét konzorciumba tömörülve nyújtott be pályázatot a Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek című európai uniós felhívásra és nyert 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A fejlesztés Kunszentmiklóst és a térségében lévő hat kistelepülést – Apostag, Dunaegyháza, Kunadacs, Kunpeszér, Szalkszentmárton, Tass – érinti.

– A rendelkezésre álló keretből megújult a kunszentmiklós-tasskertesi, a szalkszentmártoni, Dunaegyházán pedig a Mákszem óvoda, Kunadacson és Kunpeszéren az óvodák vizesblokkja, fejlesztő játékokkal bővül az intézmények eszközparkja. Szalkszentmártonban a gyermekeknek tartásjavító tornát, úszásoktatást, lovagoltatást, Tasson mozgásfejlesztő programokat szerveznek és eszközöket is vásárolnak hozzá.

A projekt keretében a gyermekeknek sporttábort, nyelvtanfolyamot, ökonapokat, tudatos pénzügyi magatartást segítő programokat tartanak. A fejlesztés eredményeként Apostagon megújul a művelődési ház is. A településeken bővülni fog a pedagógusok módszertani eszköztára, megtörténik a helyi közszolgáltatások egyéb területein dolgozók továbbképzése.

– A gyermekeknek iskolán kívüli fejlesztő programokat biztosítunk, és továbbtanulást népszerűsítő rendezvényeket szervezünk. Családi napok keretében készségfejlesztő, egészségmegőrző, helyi hagyományokat őrző programok és nyári táborok szolgálják az itt élők érdekeit.

A Fénykörközösség Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. közösségi vetélkedőkkel egybekötött interaktív előadás-sorozatokat és óvodai meseköröket szervez és bonyolít le – mondta el érdeklődésünkre Lesi Árpád polgármester, a kunszentmikló­si konzorcium vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában