kecskemét

2018.02.23. 18:50

Szudánig jutott a telelő kanalasgém

A Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának színes gyűrűs jelölései alapján választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy hová megy telelni egy kanalasgém.

baon.hu

A mostani téli szezonban 51 kanalasgémet azonosítottak eddig az ornitológusok a különböző telelőhelyeken, amelyek közül 29 példányt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén látták el színes gyűrűvel. A színes gyűrű olyan nagyméretű műanyag gyűrű, amely egyedi színkombinációját, vagy feliratát messziről, távcső segítségével is le lehet olvasni anélkül, hogy megzavarnák a madarakat.

Az idei telelési időszakban a legtöbb kanalasgémet a Földközi-tenger medencéjének középső részén azonosították az ornitológusok, így Tunéziában 20, Olaszországban 4 madarat, de Líbiában és Algériában is feltűnt egy-egy példány. Az utóbbi években egyre gyakoribb az, hogy a kanalasgémek a Kárpát-medencét választják telelésük helyszínéül. Rendszeresen azonosítanak itt egy-egy meggyűrűzött gémet, de olyanra eddig még nem volt példa, hogy egy téli szezonban 3 hazai jelölésű színes gyűrűs madár is a Kárpát-medencében telelt volna. Őket Horvátországban, Eszéktől nem messze figyelték meg januárban. Az év első hónapjában Magyarországon, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben két kanalasgém is mozgott, de ők nem viseltek gyűrűt.

A kanalasgémek jellemzően a Földközi-tenger vidékén telelnek Fotó: Puskás József/KNPI

A legérdekesebb adat alapján 1 példány Szudánig is eljutott. Egy tunéziai ornitológus a szudáni fővárostól, Kartúmtól délre, a Fehér-Nílus melletti vizes élőhelyeken egy olyan egyed azonosítóját olvasta le, amelyet a szegedi Fehér-tavon jelöltek meg fiókaként, még 2013-ban. Ez azért is jelentős, mert a Szaharától délre fekvő területekről ritkán futnak be hírek telelő kanalasgémekről.

Egy kanalasgémet szudáni telelése közben azonosítottak Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A különleges teljesítményt nyújtó madár feltehetőleg a délkeleti vonulási útvonalat választotta, melyről az 1950-es éveket követően csak nagyon kevés információval rendelkeznek az ornitológusok. A hazánkban kikelt kanalasgémek többsége a délnyugati vonulási utat választja, és az Adriai-tengert átrepülve érnek el legfontosabb ismert telelőhelyeikre, Olaszországba és Tunéziába. Tunézia jelentőségét annak a három kanalasgémnek az adatai is alátámasztják, amelyre Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai helyeztek fel jeladót. Kis számban a Szahara középső területeit is átrepülik a gémek azért, hogy a sivatagtól délre fekvő vizes élőhelyeken, Nigerben, Nigériában vagy Maliban teleljenek.

A nyitóképet dr. Pigniczki Csaba készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában