Kunszentmiklós 

2018.02.11. 15:28

Rendbe teszik a sok vihart megélt Virágh-kúriát

Még az idei esztendőben elkezdődik a kunszentmiklósi Virágh-­kúria felújítása. A beruházásra mintegy 60 millió forint támogatást nyert a kunszentmiklósi önkormányzat a Területfejlesztési Operatív Program pályázatán.

Gulyás Sándor

Több mint két évtizedig a Felső-Kiskunság kiemelkedő kiállítóhelye, a pusztai turizmus érdekes színfoltja volt a kúria. Az épület mai formáját az 1984-es felújítással nyerte el, majd 1987-től múzeumként működött a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának kezelésében. Az idelátogatókat számos helytörténeti, természetrajzi, irodalmi és néprajzi témájú kiállítás várta, valamint megismerkedhettek a védett területek élővilágával is. A nemzeti vagyonkezelő tulajdonában lévő  létesítmény tavaly került a kunszentmiklósi önkormányzat használatába. A klasszicista stílusban épült nemesi kúria épületének állapota sok kivetnivalót hagyott maga után.

– A Virágh-kúria múltunk egyik értékes emléke, melynek megőrzése kötelességünk. Önkormányzatunk úgy határozott, hogy felújítja, modernizálja és továbbra is múzeumként működteti az épületet – tájékoztatta lapunkat Lesi Árpád polgármester.

Az idei évben elinduló rekonstrukciós munkák keretében a szakemberek elvégzik az épület falainak, nyílászárói­nak felújítását, újra cserélik az elektromos és a fűtésrendszert, rendbe teszik a tetőt, valamint új kiállító- és bemutatótermeket alakítanak ki.

– A múzeumba visszakerülnek városunk, térségünk múltját bemutató helytörténeti, természetrajzi, irodalmi és néprajzi témájú tárgyak, eszközök, viseletek, dokumentumok. A 60 millió forintból futja a bemutathatóságot, a kiállított anyag könnyebb értelmezhetőségét biztosító, élményt adó eszközök beszerzése is. A huszár és kun fegyverek, ruhák és nyergek másolatait megfoghatják, magukra ölthetik majd az ide látogató iskolások, turisták. A múzeumkertben a legfiatalabb korosztály számára kívánunk élményparkot kialakítani, az interaktivitást pedig érintőképernyős számítógépek fogják biztosítani. A tervek szerint a megújult épületet 2019 tavaszán vehetik birtokba az idelátogatók – tette hozzá a polgármester.

A kúriát 1820 körül építette Virágh Pál, a város főbírája Fotók: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában