Gara

2018.02.13. 20:38

Nagymértékben nőtt az agrártámogatásra fordított pénzösszeg

Garára látogatott kedden Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy az elmúlt években a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság mintegy 70 ezer új álláshelyet hozott létre. Fazekas Sándor szólt arról is, hogy az EU agrártanácsa jövő hétfői ülésén hazánk a V4-ek álláspontját fogja ismertetni.

Kubatovics Tamás

Országjáró sorozat részeként gazdafórumot tartottak kedden este a művelődési házban, ahová helyi és környékbeli gazdák, agrárgazdasági vezetők, valamint közéleti szereplők gyűltek össze. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendezvényhez kapcsoló Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című füzet összefoglalja az utóbbi 7,5-8 év agrárfejlődéseit, a fórum pedig egyfajta zárszámadás és a jövőre való felkészülés.

– A megélhetés és a munkateremtés vonatkozásában a magyar mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság mintegy 70 ezer új álláshelyet hozott létre, sikerült növekedési, fejlődési pályára állítani, ennek is köszönhetően másfélszeresére nőtt a termelés. Jó néhány olyan adat van, ami kevés figyelmet kapott, holott megérdemli, mert a gazdáknak rengeteg munkája van benne – fogalmazott a tárca vezetője.

Kiemelte: 2010-ben a magyar mezőgazdaság komoly válságon volt túl, azóta Európa három leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága közé küzdöttük fel magunkat. A beruházások 2010 és 2017 között – változatlan áron számolva – 34 százalékkal növekedtek, ez a versenyképesség az európai felzárkózás szempontjából is fontos. Jelentősen nőtt tavaly a gépértékesítés, a gazdák beruházásra és gépvásárlásra a múlt évben csaknem 340 milliárd forintot fordítottak, a megélhetés mellett a jövőbe is be tudtak fektetni.

A miniszter a közeljövő kihívásairól szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrárdigitalizáció és a precíziós mezőgazdaságra való áttérés foglalkoztat mindenkit, akinek a mezőgazdaság a hivatása.

– Pár héten belül egy nemzeti agrárdigitalizációs stratégiát fogunk letenni az asztalra, melynek célja, hogy a magyar gazdák is a precíz, gyakran könnyebbséget, megtakarítást, magasabb jövedelmet jelentő megoldásokat el tudják sajátítani. A másik kihívás az új közös agrárpolitika. Az elmúlt nyolc évben jelentősen emelkedett az agártámogatásokra fordított összeg, 52,8-ről 106,9 milliárd forintra nőtt, idén 108,7 milliárdra tovább növekszik a nemzeti forrás, emellett a közös agrárpolitikából érkező összegek is emelkedtek, most értük el a 100 százalékos mértéket, beállt a rendszer. Ezért is fontos, hogy a 2020 utáni agrárpolitikánál ezt a pozícióit meg tudjuk őrizni, ebben komoly viták lesznek. Az EU agrártanácsa jövő hétfőn tart ülést a témában, ezen a V4-ek álláspontját fogjuk ismertetni – fogalmazott Fazekas Sándor.

Zsigó Róbert államtitkár és Fazekas Sándor miniszter beszélt kedden az agrárium helyzetéről Garán Fotó: Kubatovics Tamás

Az előírások szigorításával emelkedik a minőség

Zsigó Róbert a térség képviselőjeként és a tárca államtitkáraként töltötte be a házigazda szerepét. Mint mondta: a miniszteri látogatás annak köszönhető, hogy az itt élők szorgalmasak, a térség mindig a mezőgazdaságáról volt híres.

– Sokan emlékeznek arra, hogy milyen állapotban volt az ország 2010-ben, érdemes ezen a fórumsorozaton a mezőgazdaságban és az élelmiszer-­gazdaságban elért eredményeket számba venni. A minisztériumban sok mindent tudtunk tenni az élelmiszer-biztonság és -minőség tekintetében. Az élelmiszerkönyv változásaival a húskészítményeknél és a kenyereknél megpróbáltuk szigorítani az előírásokat és ezzel emelni a minőséget – emelte ki a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában