kalocsa

2018.01.10. 19:40

Már hóügyeletre sem futja a kalocsai cégnek

Az önkormányzati támogatás már nem elegendő a kötelezően elvégzendő feladataik ellátására, ezért csak veszteségesen tud működni a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. A cég ügyvezetője szerint, harmadik éve kényszerítik veszteségbe a társaságot.

Gábor János

A Kubikus park rendben tartása is a Parkgondozó Kft. feladata

Fotó: Tapodi Kálmán

Megkongatta a vészharangot Loibl László, a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója.

– Közfeladatokat kell ellátnunk, és ügyvezetőként az a dolgom, hogy a cég működését biztosítsam. Most úgy látom, hogy ez a legutóbbi, december 21-i testületi ülésen veszélybe került – kezdte a cég telephelyén tartott sajtótájékoztatóját Loibl László. Az igazgató emlékeztetett: a támogatási igényüket már a 2016-ban megírt üzleti tervükben önként csökkentették 15 millió forinttal, 127 millióra. – Ennyiben állapítottuk meg azt az éves önkormányzati támogatási összeget, amiből biztonsággal el tudjuk végezni az összes ránk rótt feladatot – szögezte le, arra reagálva, hogy ebből az összegből további nyolcat vont el a tulajdonos önkormányzat.

A cégvezető szemléltette: a költségeik ettől függetlenül folyamatosan változhatnak az év során. Például kérdéses, hogy esik-e hó, és ha igen, akkor mennyi, vagy szélviharok megrongálják-e a közterületi fákat, amit drága helyreállítás követ. A kiemelt példák mellett stabilan kiszámolható ugyanakkor, hogy évi „8 millió négyzetméter” füvet mennyiből tudnak lenyírni. Mindent egybevetve Loibl László úgy érzi, hogy a megvágott és a képviselő-testület által meg is szavazott önkormányzati támogatás már nem elegendő a kötelezően elvégzendő feladataikra.

– 2016-ben levitték 114 millió­ra a költségvetési támogatásunkat – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a polgármester akkor megígérte: az önkormányzat év közben korrigálja ezt az összeget. – 5,1 milliót oda is adtak, de az év végére rögtön produkáltunk 6,4 milliós veszteséget. Ergo kijött, hogy a város felé vállalt feladatok összessége valóban belekerül 127 millió­ba – vezette le. Loibl László azért fordult a nyilvánossághoz, mert a Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető által készített, majd polgármesteri szignóval ellátott, később pedig meg is szavazott testületi előterjesztés szerinte állandósít mintegy ötmillió forintos éves veszteséget, ami a költségcsökkentésből ered, és hosszú távon el fogja lehetetleníteni az önkormányzati céget.

A Kubikus park rendben tartása is a Parkgondozó Kft. feladata
Fotós: Tapodi Kálmán

– Nem szeretnénk a Kalocsa Menza sorsára jutni – fogalmazott az igazgató, azért utalva a korábban felszámolt kft.-re, mert annak feladatait szintén csak megemelt támogatási összeggel sikerült átvennie egy közintézménynek, vagyis megmenthető lett volna, ha nem finanszírozza alul a város. Azzal viszont, mutatott rá Loibl László, hogy a fent írt testületi ülésen öt ellenében hét képviselő megszavazta a támogatásuk 8 millió forinttal történő csökkentését, a Parkgondozót is „beállították” állandó veszteség termelésére. Levezette: létszámot már, ha akarna sem tudna csökkenteni, hiszen ma is gondot okoz például, hogy megfelelő végzettségű emberek vezessék a gépeiket.

– Csak bérjellegű dolgokkal tudunk behozni nyolcmilliós megtakarítást. Nem maradt más, mint a készenléti díjak és túlórák drasztikus csökkentése. Ezért január 2-a óta nincs Kalocsán készenlét, azaz hóügyelet. Miután a túlórákra sincs fedezetünk, ez azt jelenti, hogy csak munkanapokon, munkaidőben tudunk síkosságmentesíteni – nyilatkozta Loibl László, hozzátéve, hogy mind a pénzügyi osztályvezető, mind a polgármester felvetette: előre lehet hozni a finanszírozást, fizesse ki a készenlétet az első két hónapban.

– Ez viszont óriási baj lenne, mert ha január-februárban elköltöm ezt a pénzt, akkor októ­berben már nem tudok fizetni bért, járulékokat, számlákat sem – mondta Loibl László igazgató, aki azt javasolta, hogy legalább 5 milliót adjanak vissza, mert 3 millió forintot nagy szigorral még meg tudnának spórolni. Mint fogalmazott: egyelőre „süket fülekre talált” a kérés, így várhatóan zsinórban a harmadik évben fogja veszteségbe kényszeríteni a céget az önkormányzat.

Mindenképpen eltakarítják a havat

– A parkgondozó társaságnak jelenleg is van pénzügyi fedezete a szükséges munkák elvégzésére. A kötelezően ellátandó feladatait, így a hóeltakarítást, akár túlórában is el kell végezni – jelentette ki a Petőfi Népe érdeklődésére Bálint József, Kalocsa polgármestere. A városvezető hozzátette: a közlekedés biztonsága érdekében, amennyiben síkosság miatti vagy hóeltakarítási feladatok lesznek, azt teljes egészében el kell látnia az önkormányzati cégnek. „A feladatot kell elvégezni, nem pedig munkaidőben teljesíteni” – fogalmazott Bálint József, aki elmondta azt is: amennyiben év közben anyagi gondjai merülnek fel a cégnek, akkor a képviselő-testület felülvizsgálja, hogy milyen pótlólagos támogatást kaphat a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában