bács-kiskun

2018.01.20. 07:04

Idén is bevizsgálják a tanyasi kutak vizét

A tanyák fúrt kútjainak vízminőség-vizsgálatára nyert támogatást a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Tanyafejlesztési Program keretében. A felhívásra 2017-ben 72 tanyatulajdonos jelentkezett, mostanra kiderült az is, kik nyertek a pályázaton. Az érintetteket levélben értesítik – tájékoztatott Mayer Andrea, a megyei önkormányzat munkatársa.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: Shutterstock

– Idén nyolc járásban, 35 tanyán vizsgálják meg a fúrt kutak vízminőségét a szakemberek – mondta el Mayer Andrea. – A mintavételezést március közepéig kell elvégezniük, az adatok elemzése várhatóan április közepére készül majd el. A korábbi években is nagy volt az érdeklődés az elnyerhető támogatás iránt.

2016-ban 25 településen 66 külterületen lévő kút vizét vizsgálták (85 jelentkezőből), 2017-ben 16 településen 30 kis mélységű kút vizét (104 jelentkezőből). Az elmúlt két évben Kiskunhalason és a vonzáskörzetéhez tartozó településeken végezték a legtöbb vizsgálatot (44 tanyán), ebből a körzetből származik a minták közel fele.

A vízminőségi pályázat helyi lebonyolítója hozzátette: a begyűjtött vízmintákat kémiai és bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá a szakemberek. A vizsgálati paraméterek meghatározásánál figyelembe veszik a megyére jellemző vízminőségi jellemzőket (arzén, vas, mangán, ammónia), a beépített vezetékekből esetlegesen kioldódó fémeket (ólom, réz).

A tavaly vételezett vízminták elemzését követően a szakemberek megállapították: helyenként kimutatható az arzén határértékének túllépése. Bakteriológiai szempontból viszont a vízminőség nagyon kedvező volt az elmúlt két évben. Ahol probléma van, fertőtlenítéssel viszonylag gyorsan helyreállítható a megfelelő vízminőség. Az összes minta 90 százaléka megfelelt a jogszabályi követelményeknek, és mindösszesen 10 százaléka kapott kifogásolt vagy nem megfelelő minősítést. A problémákra megoldást jelenthet víztisztító berendezések felszerelése.

Az idei év végén a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ismételten felhívást tesz majd közzé a tanyák fúrt kútjának vízminőség-vizsgálatára.

Nyitóképünk illusztráció, forrás: shutterstock.com.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában