KISKUNMAJSA-KECSKEMÉT

2018.01.26. 17:20

Három majsai értékkel gyarapodott a megyei értéktár

A Mayossa Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, a Lurkó Tánctábor és a bodoglári tartós szegfű tanösvény is bekerültek a megyei értéktárba.

Tapodi Kálmán

Közel száz tételből áll a majsai értéktár, melyek közül három immár Bács-Kiskun megye büszkeségei közé is bekerült. – Nagy örömünkre, a Kiskunmajsai Települési Értéktár Bizottság javaslata alapján a „Tartós szegfű tanösvény”, valamint a Mayossa Hagyományőrző Egyesület és a Lurkó Tánctábor is bekerültek a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba – számolt be mindezekről Rávai Mónika alpolgármester, a pénteki városházi sajtótájékoztatón.

Az alpolgármester asszony büszkeséggel említette, hogy a város kulturális életét a múlt héten is örömhír érte, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Minősített intézmény 2017” díjat adott a Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár számára.

A tartós szegfű tanösvény a bodoglári határrészben található és kedvelt kirándulóhellyé vált az évek során. A fokozottan védett tartós szegfű – ami a hosszú virágzási időszaka miatt kapta a nevét – hazánk bennszülött növényfaja, amely a világon kizárólag a Duna-Tisza között fordul elő. Az egyik legnagyobb állománya a Kiskunmajsához tartozó Bodoglár térségben található.

A több mint száz aktív tagot számláló Mayossa Hagyományőrző Egyesületet 1996-ban alapították helybéli fiatalok. Nevüket a település egykori földbirtokosa, Mayossa Tóth János iránti tiszteletből választották. Az egyesület több, mint két évtizedes tevékenységét múlt évben a megyei önkormányzat a Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért-díjjal ismerte el. A Lurkó Tánctábort 2007 óta rendezik meg, ami mára az ország egyik legnagyobb nyári népzenei és néptánc tábora lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában