kiskunhalas

2018.01.18. 13:53

A halasi makettépítő munkái egy londoni tárlaton is láthatók

Mini hadsereget készített magának Hurtony Zsolt, aki egykoron maga is hivatásos katona volt. A makettekkel ádáz csatákat is vívnak a terepasztalos stratégiai játékok rajongói.

Pozsgai Ákos

Hurtony Zsolt egykoron maga is hivatásos katona volt Fotó: Pozsgai Ákos

Óriási volt az érdeklődés a napokban Budapesten, a Stefánia Palotában, ahol a Games Day-t, vagyis a terepasztalos stratégiai játékok rajongóinak legnagyobb hazai találkozóját tartották. A rendezvényen ott volt a korábban hivatásos katonaként szolgáló kiskunhalasi Hurtony Zsolt.

A műveleti tartalékos parancsnok különböző méretarányos, a II. világháborúban használt katonai járművek és harci eszközök élethű makettgyűjteményének egy részét mutatta be a nagyközönség előtt.

A fővárosi rendezvényen a terepasztali stratégiai játékok hazai rajongóinak többsége ott volt. Akadtak olyanok, akik versenyszerűen és olyanok is, akik hobbiszinten játszanak, de sokan egyszerűen csak érdeklődtek a játékok iránt. Erről az időtöltésről mindent meg lehetett tudni és mindent ki is lehetett próbálni.

A hagyományos katonai figurák mellett képzeletbeli lényekkel is csatázhattak. Bárki kipróbálhatta a játékokat, lehetett figurákat festeni, vagy akár cserélgetni is, és a legújabb technológiai tudnivalókról is tájékozódhattak az érddeklődők. Magyarországon több ezren foglalkoznak ezzel szabadidejükben.

A terepasztalos stratégiai játékoknak számtalan fajtája létezik, hagyományos katonai és fantáziavilágban játszódó is. Hurtony Zsolt tartalékos százados, a Halasi járás önkéntes területvédelmi századának parancsnoka a valóságos katonai hagyományokat ápolja.

Nyolcéves korában kapta első repülőmakettjét, és a makettezés később életre szóló szenvedélyévé vált. Mint mesélte: a katonai pályaválasztásában a makettek iránti érdeklődése nem játszott közre, azonban már aktív katonaként elhatározta, hogy megépíti azon katonai járművek makettjeit, amelyeken hivatásos tisztként szolgált.

Hurtony Zsolt egykoron maga is hivatásos katona volt Fotó: Pozsgai Ákos

Az évtizedek alatt szép számú járműgyűjteménye lett, amelyek egy részét otthon őrzi, egy kisebb „makettserege állomásozik” Kecelen, de gyűjteményének darabjai megtalálhatók egy londoni kiállítás részeként is.

A saját kezűleg készített makettek között fellelhetők a II. világháborús harci eszközök, továbbá az egykori Magyar Néphadseregben, majd a Honvédségben rendszeresített harcjárművek, lövegek és teherautók méretarányos darabjai is. A Kamazok, Maljutkák éppúgy, mint a termetes méretű Uralok és Zilek, illetve még egy tábori konyha élethű mása.

Hurtony Zsolt a halasi ­Dékáni Árpád Szakgimnázium óraadó tanáraként rendhagyó történelemórákat is tart a Magyar Honvédségről, a hazai honvédelem múltjáról, valamint kiállításainak helyszínein is tart rendhagyó történelemórát. Legközelebb február 15-én,a­Stefánia Palotába várják szeretettel az érdeklődőket.

Bemutatták, hogyan védik a hazát

A rendezvényen a Magyar Honvédség bemutatta, hogyan és mivel védi az országot, közben pedig toboroztak is. A kiemelt feladatok közé tartozik, hogy a honvédelem számára megfelelő számú és kiképzett katonát biztosítsanak. Továbbá az is célkitűzés, hogy a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatait erősítsék. Ennek érdekében keresik a társadalom azon tagjainak, szervezeteinek a támogatását, segítését, amelyek felelősségteljesen gondolkodnak a haza védelméről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában