kiskunfélegyháza

2018.01.17. 11:21

Fontos a mezővárosi arculat megőrzése

A Kiskunfélegyháza mezővárosi arculatának megőrzésére vonatkozó törekvéseket mutatja be a közelmúltban elkészült településképi arculati kézikönyv. A város jövőképét nagyban meghatározó tanulmányról hétfőn tartott lakossági fórumot a városi főépítész és a főkertész.

Vajda Piroska

Hamarosan elkezdődik a városközpont rehabilitációja, emiatt a „káposztás” szökőkutat új helyre költöztetik Fotó: Vajda Piroska

Az önkormányzat honlapján is közzétett településképi arculati kézikönyvet bárki tanulmányozhatja. Készítői továbbra is várják a félegyháziak véleményét, észrevételeit – mondta el a fórumon Marton Tibor főépítész. Azt is hozzátette, a kézikönyvre épül majd a város új településképi rendelete, amely sokkal szigorúbb előírásokat tartalmaz az új házat építőkkel, illetve a védett épületek tulajdonosaival szemben, mint a korábbi szabályozások.

A védett épületek felújítása során a jövőben a közterület felőli homlokzatra nem kerülhetnek például műanyag redőnyök vagy műanyag zsalugáterek, klímák kültéri egységei, konvektorok kivezetései és antennák sem. De a rikító színek is kerülendők.

A fórumon elhangzott az is, ha a jövőben valaki új házat épít, előtte köteles szakmai konzultációt kérni a főépítésztől, aki elmondja, hogy az adott városrészben milyen arculati előírásokat kell betartani. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik védett épületet szeretnének felújítani. A konzultáció ugyan kötelező, de ingyenes.

Hamarosan elkezdődik a városközpont rehabilitációja, emiatt a „káposztás” szökőkutat új helyre költöztetik Fotó: Vajda Piroska

Az új rendelet szigorúbban veszi a reklámok kihelyezését is, a jövőben csak az úgynevezett utcabútorokra lehet reklámokat elhelyezni. A rendelet elfogadása után 10 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki azokra, akik nem tartják be a településkép megőrzésére vonatkozó előírásokat.

A tiltakozók távol maradtak

Néhány hete nagy port kavart a városban az úgynevezett ­„káposztás” szökőkút áthelyezése. A közösségi oldalon külön csoportot hoztak létre a köztéri alkotás költöztetését ellenzők. A hangadók a hétfői lakossági fórumon személyesen is elmondhatták volna véleményüket a szakembereknek, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. A fórumon nagyon kevés volt az érdeklődő és csupán egyetlen hozzászóló fejezte ki aggódását a szökőkúttal kapcsolatban. Csányi József polgármester azonban megnyugtatta, a „káposzta” méltó helyre, a Petőfi térről a dr. Holló ­Lajos és az Oskola utca találkozásánál lévő háromszög alakú parkba kerül, amely az áthelyezéssel teljesen megújul. A polgármester hozzátette: a városközpont rehabilitációja miatt az alkotás áthelyezése elkerülhetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában