kecskemét

2018.01.03. 11:25

Bartók után Kodály szobrát is ellopták

A Bartók Bélát ábrázoló szobor után Kodály Zoltán szobrát is ellopták Szervátiusz Tibor Kodály Intézet előtti alkotásáról, Kecskeméten.

Hraskó István

Friss: A rendőrök elfogták azt a férfit, aki ellopta Kecskemétről a Kodály-szobrot.

Szeptemberben számoltunk be arról, hogy megcsonkították a Csak tiszta forrásból című bronzművet, tolvajok lecsavarozták Bartók Béla szobrát, így Kodály Zoltán alakja hónapokig egyedül volt látható. A napokban derült ki, hogy Kecskemét híres szülöttének szobra is eltűnt a róla elnevezett zenepedagógiai intézet előtti alkotásról.

Ahogy az első esetben, ezúttal is érkezett a lopásról bejelentés a rendőrséghez, a Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozást is indított, a tolvaj azonban egyelőre nincs meg egyik bűncselekményben sem.

Szervátiusz Tibor alkotása mellett, 2016 májusában Fotók: Bús Csaba

A szoborra a város 7 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól, további 700 ezer forintot pedig saját költségvetéséből biztosított. A 2016 májusában rendezett avatáson dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is részt vett.

Sajnos nem ez az első szoborlopás Kecskeméten, legutóbb 2013-ban a tíz „gömbből” álló, a Naprendszert 1:3,3 milliárdod kicsinyítésben modellező szoborcsoport 50 kilós Szaturnuszát vitte el valahogy két fiatal férfi, de egyiküknél a házkutatás során megtalálták az alkotást.

A két bronzszobor már eltűnt Fotó: Bús Csaba

Szervátiusz Tibor, erdélyi származású Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze a magyar történelem, kultúra kiemelkedő személyiségeinek megformázója, 1977 óta él és dolgozik Magyarországon. Édesapja, a szintén szobrász Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából 2003-ban feleségével létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat, amelyet minden évben a nemzeti kultúráért elkötelezett, Kárpát-medencében élő művészeknek ítél oda a művészről elnevezett alapítvány. Művei számos hazai és román köztéren, illetve közgyűjteményben, továbbá a föld számos országának magángyűjteményeiben megtalálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában