Megelőzés

2024.02.20. 19:32

Az internetes csalásokra és az online világ veszélyeire hívták fel a figyelmet Kiskunhalason – galériával

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Bűnügyi Támogatói Alosztály munkatársai a Kiskunhalasi Mozgáskorlátozott Egyesület felkérésére a szépkorúak számára, valamint több helyi általános iskolában tartottak előadást. Az online csalások és az internetes világ lehetséges veszélyei kapcsán hívták fel a figyelmet a biztonságos internethasználatra.

Pozsgai Ákos

Az idősebb korosztály számára elsősorban a csalásokról, az internetes csalók módszereiről, tartott előadást a rendőrkapitányság munkatársa

Fotó: Pozsgai Ákos

Az idősebb korosztály számára elsősorban a csalásokról, az internetes csalók módszereiről, tartott előadást a rendőrkapitányság munkatársa. – Az elmúlt években megszaporodtak az internetes és telefonos csalások, ezért nagyon óvatosnak kell lenni a banki adatokkal, pénzügyi hozzáférési adatainkkal, azokat nem szabad ismeretleneknek kiadni – hangzott el a tájékoztatón.

Tipikus módszerek, amikor az elkövetők sokszor banki ügyintézőnek adják ki magukat, sms-ben, e-mailben próbálnak banki adatokat vagy pénzt kicsalni, de nem ritka, hogy társkereső oldalakon férkőznek a leendő áldozatok bizalmába.

Fontos, hogy ismeretlen feladótól érkező üzenetben senki ne nyissa meg a linket, mellékletet, gyanús e-mailekre ne reagáljon, az abban lévő utasításokat, kéréseket ne teljesítse. Nem megbízható internetes oldalakon ne adja meg sem a bankkártyájának az adatait, sem a személyes adatait, sem pedig a bankszámlájának az adatait.

A banki adatait soha semmilyen módon ne adja ki senkinek. Ismeretlen személynek, ismeretlen szervezetnek ne utaljon pénzt, és ami nagyon fontos, hogy ismeretlen, nevezetlen, tervezetlen alkalmazást ne telepítsen a telefonjára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában