Határvédelem

2023.10.07. 09:39

Tizenkilenc illegális migránst szállított a Kiskunmajsánál feltartóztatott embercsempész

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 814 határsértőt tartóztattak fel és 366 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 22 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Kiskunmajsa közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 665 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

Komárom-Esztergom vármegyében a járőrök 3 esetben 110 határsértőt tartóztattak fel Szárliget és Esztergom közigazgatási területén.

A járőrök Heves vármegyében 1 esetben 13 határsértőt tartóztattak fel  Gyöngyös közigazgatási területén. Budapesten a járőrök 1 esetben 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Pénteken a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 10 esetben 366 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén pénteken tiltott határátlépés miatt 5 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök pénteken 5 óra 50 perckor Szárliget közigazgatási területén, az M1-ös autópályán ellenőriztek egy német honosságú tehergépkocsit, melyet egy szír férfi vezetett, társa egy szír férfi volt. A jármű rakterében 30, magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Kiskunmajsán a rendőrök pénteken 21 óra 30 perckor ellenőriztek egy román honosságú kistehergépkocsit, amelyet egy moldovai férfi vezetett, utasa egy szintén moldovai állampolgár volt. A jármű rakterében 19, magukat török állampolgárnak valló férfi és gyermek utazott.

A fenti esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában