Határvédelem

2023.10.02. 08:16

Húsz migránst rejtegetett a mikrobuszban egy német embercsempész, Kisszálláson elfogták

Vasárnap a rendőrök összesen 616 határsértőt tartóztattak fel és 298 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Bács-Kiskunban, öt esetben összesen 32 határsértőt tartóztattak fel Kisszállás és Kecskemét közigazgatási területén – közölte a rendőrség.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 16 esetben összesen 490 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.  

Budapest közigazgatási területén 19, Nógrád vármegyében 42, Vas vármegyében 33 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészek

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat hamisítás miatt kettő embert fogtak el és embercsempészés miatt öt ember ellen indult büntetőeljárás.

Budapest közigazgatási területén, egy panzióban vasárnap 0 óra 15 perckor a rendőrök ellenőriztek kettő, magát török, és egy, magát afgán állampolgárnak valló személyt. A vizsgálat során embercsempészés gyanúja miatt az afgán férfival szemben büntetőeljárást kezdeményeztek.

Csákánydoroszló közigazgatási területén, vasárnap 2 óra 3 perckor, az egyenruhások ellenőriztek egy dán honosságú mikrobuszt, amelyet egy török férfi vezetett. A járműben 33, magát török állampolgárnak valló személy utazott.

Kisszállás közigazgatási területén, vasárnap 2 óra 45 perckor a járőrök ellenőriztek egy német férfit, aki egy német mikrobusszal közlekedett. A járműben 20, magát török, és egy, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Röszke közigazgatási területén, vasárnap 13 óra 40 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel honosságú mikrobuszt, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben 26, magát török állampolgárnak valló személy utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, vasárnap 18 óra 50 perckor a rendőrök ellenőriztek egy román férfit, aki egy magyar honosságú mikrobusszal közlekedett. A járműben 32, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában