NAV

2023.08.30. 16:21

A bevallás utáni számlázást korrigálni kell

Az Online Számla rendszer mutatott ki egy hibás beszállítói gyakorlatot, ami a bevallás utáni számlázásból adódott. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szankcionálás nélküli jogkövetési eljárást alkalmazta – közölte az adóhatóság.

Tapodi Kálmán

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mint a sajtóközleményben írták: egy társaság beszerzéseinek rutinellenőrzésekor figyeltek fel a NAV munkatársai arra, hogy az egyik szállító bevallásában nem szerepel egy általa kiállított számla. Az esetből kiindulva, az Online Számla rendszer segítségével átnézték a számlát kiállító kiadóvállalat számlázását és bevallását, partnereinek beszerzési adatai alapján. Kiderült, hogy a hiba rendszerszintű. A kiadó ugyanis az adott havi bevallás benyújtása után rendszeresen bocsátott ki a bevallási időszakot érintő számlákat. A bevallásokat utóbb nem javították önellenőrzéssel, tehát az azokon felszámított áfát nem vallották be és nem fizették meg.

A NAV jogkövetési ellenőrzése során több mint 25 millió forint áfaeltérést állapított meg a csaknem kétéves időszakra. Az adózó elismerte, hogy hibázott, önellenőrzéseit benyújtotta és az elmaradt áfát is befizette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában