Tanácsok

2023.01.17. 16:54

Emelkedett a lakástüzek száma Bács-Kiskunban

Tavaly országosan 92 ember halt meg lakástűzben, 19 pedig szénmonoxid mérgezésben. Bács-Kiskunban öt embert ölt meg lakástűz. Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője volt a Gong rádió Mai Téma című műsorának vendége a napokban, aki térségi adatok mellett hasznos tanácsokkal is szolgált a lakástüzek elkerüléséhez.

Horváth Péter

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője

Dóka Imre tűzoltó őrnagy elmondta, hogy országosan 7414 lakástűz keletkezett, ami az előző évhez képest három százalékos emelkedést jelent. Ezzel tavaly 102 ezer négyzetméternyi lakásterület égett le. Ez 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban A 92 áldozat hattal többet jelent, mint 2021-ben. Ez azt jelenti, hogy országosan átlagosan négy naponta szedett áldozatot valamilyen lakástűz. A tűzesetekben 635 ember sérült meg, ez is több az előző évekhez képest. A lakástüzek oltására országosan 4974 órára volt szükség, a leghosszabb beavatkozás 13 órát vett igénybe, ami egy pécsi társasház oltása volt, ahol egy garázstűz terjedt át a lakásokra – számolt be az országos statisztikáról a szakember, kitérve arra, hogy 512 esetben társasház valamely lakásában ütött ki tűz. Ez kevesebb a 2021-es számhoz képest.

A tűz pontos helyének és okának meghatározására 327 tűzvizsgálat volt, ami rávilágított arra, hogy leggyakrabban a nyílt láng használata (főzés és dohányzás), elektromos probléma vagy a fűtési rendszer hibája okozta a tüzet. 158 esetben merült fel a szándékos károkozás gyanúja. 

A kéménytüzek 967 esetben okoztak problémát, ez is kevesebb a tavalyelőttihez képest.

Dóka őrnagy elmondta, hogy sajnálatos, hogy a 7414 ingatlanban keletkezett tűzesetnél csupán 19 helyszínen volt füstérzékelő. A füstérzékelők nemcsak a tragédiák elkerülésében és a sérülés mérséklésében használhatók, hanem kisebb leégett területet eredményeznek. Ezek minimális száma rosszabb statisztikai arányt jelent, mint a szén-monoxid-érzékelők tekintetében.

Az országos után vármegyei adatokat is ismertetett az őrnagy. Tavaly 410 lakástűz volt a vármegyében, ami hússzal több, mint 2021-ben. Ez öt százalékos növekedést jelent. A vármegyében 6243 négyzetméternyi épített terület égett le tavaly, és öt ember vesztette életét ingatlanban kiütött tűz miatt, ami kettővel több az előző évhez képest. 2022-ben 34 ember sérült meg, ami pedig hattal több, mint 2021-ben. A lakástüzek eloltásához 841 járművet riasztottak és a tűzoltóknak összesen 267 órára volt szükségük az oltáshoz. 

A leghosszabb beavatkozásra decemberben került sor Madarason, ahol egy lakóházban keletkezett tűz, aminek oltási munkálatai több mint hat órát vettek igénybe. 

A tűzvizsgálati eljárásban 16 olyan lakástűz szerepelt, amiben a haláleset vagy a kárérték miatt szükség volt a tűzeset körülményeinek tisztázása.

A társasházakban keletkezett tüzek száma országosan és vármegyénkben is csökkent. Bács-Kiskunban tavaly 14 esetben következett be, ez 33 százalékos csökkenést jelent. 44 alkalommal pedig kéményekből indult ki a tűz, ez 25 százalékos csökkenés.

Dóka Imre elmondta, hogy a szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése kedvezőbb képet mutat, mint a füstjelzőké. Tavaly országosan 1234 esetben hívták szén-monoxidos esetekhez a tűzoltókat. Ez emelkedő számot mutat, de ez az érzékelők terjedésének köszönhető. 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, országosan ez azt jelenti, hogy 205 ember szenvedett valamilyen szén-monoxid-mérgezést, közülük 19-en vesztették életüket.

Bács-Kiskunt érintő számokról is beszámolt az őrnagy: összesen 99 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxidos esetekhez, ami 33 esettel több, mint az előző évben. Dóka Imre elmondta, hogy a levegő utánpótlásának hiánya a legfőbb okozó, de az ingyenes kéményseprés elmulasztása is tragédiához vezetett.

Hasznos tanácsok

A lakástüzek elkerülésével kapcsolatban tanácsokat is megfogalmazott a szakember. A kialakulás kockázatát növeli a nyílt láng felelőtlen használata a felújítás, átépítés során, illetve az oltókészülék hiánya. Gyakori hiba, hogy az éghető anyagokat nem távolítják el a láng környezetéből. A kályhák, kandallók közeléből fontos eltávolítani minden gyúlékony anyagot az úgynevezett tűztávolságba, hogy egy kipattanó szikrától ne kapjon lángra az anyag vagy az éppen bekészített tüzelő. Villamostüzek megelőzésére érdemes időnként fülvizsgáltatni a rendszert, illetve a hosszabbítót nem túlterhelni. Tűzhely közelében ne legyen éghető anyag. Számos esetben a bekészített alapanyag csomagolóanyaga vagy a konyharuha kapott lángra és abból lett lakástűz. Az őrnagy figyelmeztetett: ha kigyullad a zsiradék vagy az olaj, ne próbáljuk vízzel eloltani, mert ha belekerül a víz, az az olaj alá süllyed és a forró edény miatt gőzként távozik, ami pedig kitolja maga előtt a lángoló olajat, ami mindent meggyújt a környezetében. Ekkor fedővel kell elzárni az oxigén útját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában