2022

2023.01.09. 11:20

Bács-Kiskunban is több halálos áldozatot követeltek a lakástüzek tavaly

2022-ben összesen 410 lakástűz keletkezett Bács-Kiskun vármegyében, hússzal több, mint 2021-ben, ami 5 százalékos növekedést jelent. Az év folyamán 6243 négyzetméternyi épített terület égett le.

baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A katasztrófavédelem közleményéből az is kiderül, hogy a Bács-Kiskun vármegyei lakástüzekben 5 ember vesztette életét, kettővel több, mint az előző évben. 34 ember sérült meg, hattal többen, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, országosan is növekedtek a számok tavaly: 92 ember vesztette életét, hat emberrel több, mint az előző évben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. 

Tavaly rengeteg tűzesetről számoltunk be hírportálunk is. A lakástüzek eloltásához 841 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 267 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás decemberben volt Madarason, ahol egy lakóházba keletkezett tűz, melynek oltási munkálatai több mint 6 órát vettek igénybe. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 16 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz.

14 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 33 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. 44 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 25 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 25 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

Pozitív képet mutat a szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése

A 410 tűzzel érintett otthon közül csak 2 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 99-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez harminchárommal több, mint egy évvel korábban. Az 50 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Bács-Kiskunban 8 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és egy ember pedig életét vesztette a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában