Előadás

2022.10.17. 10:23

Sokkoló fotókkal hívták fel a biztonságos közlekedésre a kalocsai diákok figyelmét

A Kalocsai Rendőrkapitányság szervezésében tartott baleset-megelőző előadást a Városi Színházban Pintér József főtörzszászlós, pénteken. A közel negyed évszázados helyszínelői tapasztalattal rendelkező szakember a korosztálynak megfelelő nyelvezettel és tartalommal világított rá azokra a körülményekre, amelyek a leggyakrabban okoznak sérüléssel járó, vagy végzetes közúti baleseteket.

Gábor János

Az előadáson valódi baleseti fotókkal demonstrálták, hogy milyen hibák vezetnek tragédiához.

Fotó: Gábor János

– A Veszprémi Rendőrkapitányság állományában dolgozó Pintér József az eddigi több mint 25 éves szolgálati ideje zömét baleseti helyszínelőként töltötte. A saját élettapasztalatai alapján összeállított egy másfél órás baleset-megelőző előadást, amelyet csütörtökön Kecskeméten, a Hírös Agórában mutatott be, 600 fős közönségnek, míg pénteken nálunk járt, a Kalocsai Színházban, ahol közel 250 látták – számolt be a baon.hu-nak Rideg Gábor rendőr őrnagy, a programot szervező Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. A tiszt kérdésünkre megerősítette: az előadáson előkerült helyszíni fotók tartalma miatt korhatáros előadásról van szó, így erre az alkalomra csak középiskolás diákokat hívtak meg. A város mindegyik intézménye igent mondott és nagy létszámú hallgatóságot küldött, így a színház nézőtere csordulásig telt 14-18 éves fiatalokkal.

Bár ennek a korosztálynak nem könnyű lekötni a figyelmét, Pintér József történetei és a hozzájuk vetített felvételek néma csendet, feszült figyelmet váltottak ki. 

A főtörzszászlós tudja, hogy a hatékony baleset-megelőzéshez szükség van némi sokkolásra, de a nyomasztó légkört sosem engedi túl sokáig uralkodni: ilyenkor inkább elsüt egy-egy jól időzített – és néha szintén korhatáros – poént, ami kizökkenti a diákokat a melankóliából. Rideg Gábor elárulta: kollégája fesztelen előadói stílusa, sokéves rutinja és magas szakmai tapasztalata remekül ötvöződik ebben a programban, amit egyébként nem könnyű megszerezni – pont a népszerűsége miatt, hiszen rengeteg helyre hívják.

A rendőr őrnagy megjegyezte: igaz, a mostani előadást mind nyelvezetében, mint bemutatott tartalmaiban a középiskolás korosztályra szabták, tudja, hogy Pintér József már dolgozik egy általános iskolásoknak is prezentálható előadáson. Ha minden jól megy, ezzel jövő tavaszra elkészül, és akkor visszatér, hogy a kisebbek körében is hirdesse a könnyen betartható és életmentő közlekedési szabályokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában