bócsa / galériával

2021.08.09. 10:42

Őz ugrott a motor elé, elkerülhetetlen volt az ütközés

Tart az őzek párzási időszaka, ami komoly veszélyt jelent az utakon közlekedőkre nézve. Vasárnap este az 54-es főúton, Bócsa közelében ugrott őz egy motor elé, elkerülhetetlen volt az ütközés.

Pozsgai Ákos

Fotó:

Mint megtudtuk, egy jakabszállási fiatal pár a balatoni nyaralásból tartott haza felé motorral, amikor vasárnap este Bócsát elhagyva, az 54-es főúton, – a nagykanyar után – bal oldalról az őz kiszaladt eléjük az útra. Helyszíni információink szerint a motor nem ment gyorsan, a vezetője észlelte az út szélén közeledő vadat, ezért lassított és megpróbálta kikerülni, de

az állat megtorpant, majd hirtelen irányt váltott és éppen a motor elé ugrott, így elkerülhetetlen volt az ütközés.

Az elütött vad fennakadt a motor elején, ezért a vezetője bedöntötte a járművet. Ő és utasa még az úttesten leestek a motorról, az őz az út jobb szélére sodródott és elpusztult, a motor pedig a bal oldali padkára sodródott tovább, ahol az út menti fás borkos részen egy fának csapódott.

Információink szerint a mentők a kiskunhalasi kórházba szállították a motor utasait.

Az elmúlt napokban több hasonló baleset is történt a megye útjain, ahol vadak tévedtek a járművek elé. Szombat délután szintén az 54-es főúton, Hajós közelében ugrott egy vad egy személyautó elé, a sofőrt a mentők könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Július végén indult az őzek párzási időszaka, ez azt jelenti, hogy gyakran megjelennek az állatok az utak mentén, vagy az utakon, főképp erdős-bozótos-cserjés területen. Az állatok veszélyérzete és a figyelmük ilyenkor csökken, így könnyen kerülhetnek a járművek elé.

Az őzek párzási időszaka augusztus közepéig tart, egy-egy hidegfront ugyan időlegesen csillapítja az állatokat, mégis ebben az időszakban különösen számítani kell a vadveszéllyel is jelzett útszakaszokon a kiszámíthatatlan haladó, az utakra is kilépő őzekre. Emiatt a nyár második felében a vadelütéses balesetek száma megnő, hiszen az őz az egyike a legelterjedtebb hazai vadállatoknak. Az őz az erdők és kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek mellett a nádasokat, és a magas füves bozótos területeket is kedveli.

A vadbalesetek megelőzése érdekében a közlekedési szakemberek azt tanácsolják, hogy a fokozott figyelem mellett érdemes lassabban haladni, különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket látunk.

A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában