Bács-Kiskun

2021.04.29. 09:34

Jogerősen is felfüggesztett fogházat kapott a késlekedésért az anya

Másodfokon helybenhagyták a Kecskeméti Törvényszék döntését: felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt az anyát, aki több órás késéssel vitte be a kecskeméti kórházba korábban szívműtéten átesett, otthon rosszul lett egyéves kisfiát. A gyermek a kórházban elhunyt.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Fotó: illusztráció

Az ügyről korábban a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség adott ki tájékoztatást. Akkor közölték, az édesanya egyéves kisfián szívműtétet végeztek el 2017 októberében, majd hazabocsájtották. Az anya figyelmét a szóbeli tájékoztatás során és a zárójelentésben is felhívták arra, hogy bármilyen panasz esetén azonnal jelentkezzen.

Másnap kora délután romlott a gyermek állapota, a tüneteket az anya is észlelte. Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítélete szerint az anya magatartása miatt a gyermek életveszélyes állapotban került kórházba, majd az orvosi ellátás során történt szabálytalanságokkal is összefüggésben nála szívmegállás, keringés- és légzés leállás következett be. A baba halálához vezető kórfolyamatot a műtéti ellátással összefüggő szövődmény indította el.

– Az anya mulasztása nem abban állt, hogy nem ítélte meg helyesen a gyermek egészségi állapotát, mert a diagnosztizálás nyilvánvalóan tőle nem volt elvárható.

Terhére az róható, hogy az orvosi előírásoknak nem tett eleget, holott a kórelőzmények, valamint az aktuális tünetek miatt a gyermek életveszélyes állapotának kialakulása lehetőségével is számolnia kellett

– közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. Dr. Nagyné dr. Günther Ágnes sajtószóvivőtől azt is megtudtuk: az anya nem egyedül nevelte gyermekét, élettársi kapcsolatban élt. A baba kora délután lett rosszul, de az anya csak körülbelül hét órával később, éjfél után vitte be a kecskeméti megyei kórházba.

Dr. Nagyné dr. Günther Ágnes a kórházi ellátásban mutatkozó szabálytalanságokra vonatkozó kérdésünkre hozzátette: a tényállásból megállapítható, hogy amikor az anya életveszélyes állapotban lévő gyermekével beért a kórházba, egy vizsgálat későn történt meg. Hogy a kórház felelősségét vizsgálták-e az eljárás során, arról nem kaptunk tájékoztatást.

A Kecskeméti Törvényszék korábbi ítélete szerint az anya az előzetes orvosi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával elmulasztotta szülői gondozási kötelezettségét.

Gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt két év próbaidőre felfüggesztett, egy év fogház fokozatú szabadságvesztést szabtak ki az asszonyra.

A vádlott és védője is fellebbezést jelentett be felmentés érdekében. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta, véleményük szerint a törvényszéki határozat megalapozott volt, és a vádlottal szemben kiszabott büntetés is arányos, ezért annak helybenhagyását indítványozta.

Csütörtökön kiderült: a Szegedi Ítélőtábla osztotta a főügyészség álláspontját, a vádlotti és védői fellebbezést pedig nem ítélte alaposnak. Másodfokon így helybenhagyták a törvényszék határozatát, azaz jogerősen két év próbaidőre felfüggesztett egy év fogházra ítélték az anyát.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában