segítség

2021.01.21. 12:15

Öngyilkosságot akadályoztak meg a kalocsai polgárőrök

Öngyilkosságot akart elkövetni az az illuminált állapotban lévő nő, akit a kijárási tilalom alatt, az utcán tartóztattak fel a kalocsai polgárőrök.

Gábor János

Fotó: shutterstock.com

Az eset még múlt héten történt, a hírt csak egy héttel később közölte az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ). Lapunk utánajárt az esetnek, és kiderült, hogy a nő nemcsak ittas volt, hanem nagy mennyiségű gyógyszert is bevett, így akarva véget vetni az életének. Ha eszméletét veszti és az utcán marad, jó eséllyel végzett volna vele az éjszakai fagy.

– Járőrtársammal, Markella Mátéval a Vízmű utcába kanyarodtunk be, amikor észleltük, hogy egy középkorú hölgy erősen imbolyogva megy az úttesten. Megkérdeztük, hogy mit keres az utcán a kijárási korlátozás ideje alatt, mire elmondta, hogy nagyon rosszul érzi magát, öngyilkossági szándékkal bevett hatvan szem Frontint, majd megivott rá két deci pálinkát – írta le az esetet Egri András szolgálatvezető.

– Értesítettük a 112-t, összekapcsoltak bennünket a mentőszolgálattal, és a tőlük kapott instrukciók szerint jártunk el, felügyeltük a hölgyet, amíg a mentők nagyjából négy-öt perc alatt kiértek a helyszínre – mondta.

Egri András elárulta: nem tud róla, hogy konkrétan öngyilkossági kríziskezelésre képeznének ki polgárőröket, de elsősegélynyújtó tanfolyamot mindegyiküknek el kell végezni. Ez nem sokat segít a fentihez hasonló esetekben, így csupán a polgárőrök helyzetfelismerő képességén múlik, hogy tudnak-e segíteni.

A kalocsai polgárőrök dr. Túrós András nyugalmazott rendőr altábornagy, OPSZ-elnök kérésének megfelelően folyamatosan segítik a hatóságok munkáját, a kijárási tilalom időtartam alatt is. A szolgálatvezető elmondása szerint elsősorban bűnmegelőző járőrözés a dolguk, és majdnem mindennap kint vannak az utcán este nyolctól a kora reggeli órákig.

Ha úgy érzi, Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, segítségre szorul, hívja az ingyenes 116-123 felnőtt lelkisegély számot! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerek és ifjúsági lelkisegély száma: 116-111.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában