Kalocsa

2020.11.06. 11:04

Társkereső szélhámosokra figyelmeztetnek a rendőrök

A városi rendőrkapitányságra több panasz is érkezett az utóbbi időben olyan csalókkal szemben, akik társkeresés látszatával kerestek meg a Facebookon középkorú vagy idősebb Kalocsa környéki nőket, de romantika helyett végül csak egy átutalást vártak tőlük.

Gábor János

Répási Tamásné őrnagy, bűnmegelőzési főelőadó

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A szélhámosok profilja minden esetben eltűnik, ha megkapják a pénzt, és a rendőrök bottal üthetik a nyomukat. A leghatékonyabban csak úgy lehet kivédeni az átverést, ha a jellemzően női célpontok egyáltalán nem állnak szóba ismeretlen férfiakkal, akik „pillanatnyi anyagi zavarban vannak”, ezért pénzre van szükségük.

– Azt tapasztalhatjuk, hogy az idősebb korosztály is előszeretettel használja a közösségi oldalakat, de nem ismerik fel azokat az átveréseket, amelyekkel ott megtalálják őket – sugallta Répási Tamásné rendőr őrnagy, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója és kommunikációs munkatársa. A Kalocsai régióban is előfordultak olyan esetek, amikor valakit a társkeresés látszatával próbáltak rászedni. – Elhiszik azt, hogy külföldi szolgálaton lévő katonák kérnek tőlük segítséget, és az sem gyanús számukra, hogy ezek a külföldiek magyarul írnak – árulta el.

A szóvivő kifejtette: a társkereső csalók igyekeznek minél nagyobb bizalmat ébreszteni a célszemélyekben, akikhez némi levelezés után „kölcsönért” folyamodnak. Bár megígérik, hogy visszafizetik az összeget – hiszen valójában vagyonosak, csak a számlájuk épp zárolva van –, a jóhiszemű hölgyek rendre hoppon maradnak.

Répási Tamásné őrnagy, bűnmegelőzési főelőadó
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A szélhámosok, miután megkapják a pénzt, mindig eltűnnek, hiszen álprofilról írogatnak. Nagyon nehéz felderíteni, hogy valójában kik is ők, ezért inkább az lenne kívánatos, hogy ne álljunk szóba idegenekkel a közösségi médiában, ne tárgyaljunk velük a magánéletünkről, és főleg ne az anyagi helyzetünkről – figyelmeztetett Répásiné. – Ezek az általában nagyon barátságos ismeretlenek a leggyakrabban a pénzünkre ácsingóznak – fogalmazott Répási Tamásné rendőr őrnagy, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója és kommunikációs munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában