unokázós csalók

2020.09.30. 11:42

A kalocsai rendőrök rövid idő alatt több bejelentést is kaptak

Eddig ismeretlen elkövetők kalocsai nyugdíjasokat is megpróbáltak kifosztani az úgynevezett unokázós módszerrel. A rendőrség figyelmezteti az időseket: főleg vonalas számokra csörögnek, hogy a kiszemelt áldozatok ne fogjanak gyanút az idegen vagy letiltott hívószám láttán. A telefonban előadott sztori szerencsére ismert a kalocsaiak előtt is, hiszen az idősek eddig minden esetben észrevették, hogy a telefonáló hazudik, de a rendőrség szeretné, ha a jövőben sem lenne olyan helyi sértett, akitől végül sikerült elvenni a megtakarítását.

Gábor János

Répási Tamásné

Forrás: Petőfi Népe

– Egy nap alatt több embert is felhívnak, és minden esetben azt közlik a telefonban, hogy az idősek valamelyik családtagja balesetet okozott, ezért sürgősen pénzre van szüksége – foglalta össze Répási Tamásné, a Kalocsai Rendőrkapitányság szóvivője, egyben bűnmegelőzési főelőadója az ismert trükköt, amit általában az a segítőkésznek hangzó felajánlás követ, hogy a telefonáló szívesen házhoz megy az összegért. A rendőrtiszt hozzátette: a városban kiszemelt áldozatok eddig még minden esetben kiszűrték, hogy a hívás nem hiteles, hiszen „a csalók nem olyan hangon szólalnak meg, mintha valakivel tényleg baj történt volna”, ráadásul rendre arra hivatkozva kérnek pénzt, hogy „csak akkor nem lesz rendőrségi ügy a dologból, ha az áldozat fizet”.

Répásiné azt javasolta az időseknek, hogy egy ilyen hívás után rögtön tárcsázzák azt a családtagot, akit a vélt csaló megemlített, és ne nyúljanak azonnal a megtakarított pénzhez. Leszögezte: mindig arra megy ki a játék, hogy kicsalják az otthon őrzött készpénzt, ékszert vagy más, pénzzé tehető értéket.

Répási Tamásné
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában