csalás

2020.06.02. 14:44

Ügyvédi segítséggel semmiztek ki egy idős jánoshalmai férfit

Minősített csalás és ügyvédi visszaélés bűntette miatt emeltek vádat egy kiskunhalasi ügyvédnő és két bűntársa ellen. Az ügyvéd négy éve színlelt szerződések kötésével segített a másik két vádlottnak abban, hogy megszerezzék egy idős jánoshalmai férfi házát.

Hraskó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője elmondta: a vádirat szerint egy kiskunhalasi férfi és élettársa elhatározták, hogy csalással megszerzik egy idős férfi jánoshalmai házát úgy, hogy az ingatlan a kiskorú gyermekük nevére kerüljön. – A pár az idős sértettel abban állapodott meg, hogy 1 100 000 forintért veszik meg a házat. Valótlanul azt állították, hogy van két ingatlanuk, amiket biztosítékként felajánlanak, illetve a vételár részletekben való megfizetéséhez hitelt és „szocpolt” vesznek fel – részletezte a szóvivő.

Az idős férfi becsapásában segítségükre volt az egyik ismerősük, egy kiskunhalasi ügyvédnő, akit az adásvételi szerződés megszerkesztésére és ellenjegyzésére kértek fel. Az ügyvéd színlelt szerződéseket készített. 2016 májusában egy olyan adásvételi szerződést, amiben valótlanul azt állította, hogy a szerződés aláírásával együtt a vevő átadott 100 000 forintot az idős sértettnek, továbbá a vételár fennmaradó részét már korábban kifizették neki, így a sértettnek nincs követelése a vádlott csalókkal szemben.

Az ügyvédnő ezenkívül írt egy színlelt kölcsönszerződést is, ami a vételár részletekben való megfizetésére irányult. Az idős sértett kérte volna tulajdonjogának a fenntartását a vételár kifizetéséig, de ezt az ügyvédnő azzal a hazugsággal utasította vissza, hogy csak „így tud a gyerek nevére kerülni a tulajdon”, és hogy a vevők „így fogják tudni igényelni a szocpolt”. A megtévesztett sértett a vádlottakban megbízva aláírta a szerződéseket.

A ház tulajdonjoga úgy szállt át a vádlottak gyermekére, hogy a vételárból egy forintot sem fizettek meg és a vádlottaknak esélyük sem volt arra, hogy a vételárat kiegyenlítsék, ugyanis nem voltak házaik. A sértettnek okozott kárból mindössze 24 ezer forintot térítettek meg az idős férfinek.

A szabadlábon lévő vádlottak közül a Kiskunhalasi Járási Ügyészség az élettársakat minősített csalás bűntettével, míg az ügyvédnőt ügyvédi visszaélés bűntettével vádolja. Ügyükben a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában