ítélet

2018.12.04. 11:54

Enyhítették a fiát megölő jánoshalmi apa büntetését

Tíz évről nyolc és fél év börtönre enyhítette másodfokon a Szegedi Ítélőtábla annak a jánoshalmi férfinak a büntetését, aki tavaly egy vita során egy késszúrással megölte saját fiát. Az ítélet jogerős.

Hraskó István

A vádlott, K. J. Jánoshalmán élt feleségével és gyerekeivel. A családra korábban is jellemző volt, hogy a konfliktusokat erőszakos módon oldották meg. A férfiak rendszeresen fogyasztottak nagyobb mennyiségű alkoholt, ha részegek voltak, vitáik tettlegességig fajultak, két esetből bírósági ügy is lett, egyik tragédiával is zárult. 2016 márciusában ifj. K. J. egy szóváltást követően mellkason szúrta édesapját, aki súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Tettéért a fia két év felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Fiatalkorú K. A., a vádlott másik fia 2016 szeptemberében szintén egy szóváltást követően egy faléccel többször megütötte testvérét, K. S.-t, aki többszöri koponyasérülésébe a kórházban belehalt. A gyilkos fivért négy év fiatalkorúak börtönére ítélték.

A vádbeli napon, 2017. február 15-én délelőtt K. Z. barátnője és ismerősei társaságában a jánoshalmi házban borozott, tévét nézett, zenét hallgatott. Több liter bort megittak, mire az apa, K. J. hazaérkezett a munkából, szintén részegen. Ebéd után a vádlott kerékpárral elment borért. Több üveggel is hozott, egyet a szobában italozóknak adott, míg ő a konyhában ivott tovább. Fia ismeretlen mennyiségű és fajtájú kábítószert is fogyasztott.

Délutánra már csak a vádlott, a fia és még egy személy maradt a házban. A közepes fokban ittas K. Z. kiment a konyhába, és a perben meg nem állapítható ok miatt vitatkozni, majd dulakodni kezdett apjával. A vádlott felkapott az asztalról egy kést, majd az udvaron folytatták a verekedést. A fiú arcon ütötte és lábon rúgta az apját, mire ő a konyhakéssel mellkason szúrta a fiát, aki néhány lépést hátrált, majd összeesett és elveszítette az eszméletét.

K. A. látva a történteket azonnal hívta a mentőket. Az apa visszament a konyhába, letörölte a kést, majd az udvaron várta a rendőröket. Fiát a mentősök megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül, a férfi a helyszínen meghalt.

K. J. a nyomozás során elismerte bűnösségét, és azzal védekezett, hogy a fia támadt rá ittasan, ütötte, rúgta és azt kiabálta, hogy megöli, ő csak védekezett. A Kecskeméti Törvényszék áprilisban tíz év börtönre ítélte, a döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott jogos védelmi helyzetre hivatkozva felmentésért (ügyvédje enyhítésért) fellebbezett. A Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy – tekintettel az ügy összes körülményére, így a vádlotti közrehatásra, a korábbi családi konfliktusokra, amelyeknek az apa elszenvedő alanya volt – a törvényszék túl súlyos büntetést szabott ki, amelynek indokolt az enyhítése. A másodfokú bíróság szerint viszont a jogos védelmi helyzet bizonyíthatóan nem állt fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában