Kalocsa

2024.02.20. 11:20

Nagy István: Minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit

A kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, és minden eszközzel megvédi az érdekeiket – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Kalocsán, az agrár országjárás keretében szervezett fórumon. A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárpolitika még sohasem volt ennyire a szélsőséges zöldideológiákkal átitatva. Ezért határozottan vissza kell utasítani azt a sértést, hogy a klímaváltozásért a gazdálkodók a felelősek. Brüsszel nem kockáztathatja az élelmezés-biztonságot az elhibázott intézkedéseivel – jelentette ki a tárcavezető.

Zsiga Ferenc

Nagy István agrárminiszter

Forrás: Beküldött fotó

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szakmai fórumára a városba érkezett Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok címmel mintegy kétszáz gazdálkodó előtt tartott előadást.

A minisztert Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke, Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei elnöke és Filvig Géza, Kalocsa polgármestere fogadta.

A gazdafórumon Gáspár Ferenc bejelentette: a NAK és a MAGOSZ közös szervezésében országosan 70, a vármegyében további két településen rendeznek a kalocsaihoz hasonló eseményt. Külön öröm, hogy a vármegyei, egyben országos nyitórendezvény előadását Nagy István agrárminiszter Kalocsán tartja. Az elnök kifejtette: a fórumok fő célja a gazdák tájékoztatása az aktuális információkról, a második félévi pályázati lehetőségekről, egyfajta tudás átadás, és hogy hasznos eszmecsere valósuljon meg a stratégiai partnerek, a gazdaszervezetek, az agrártárca és a kormány képviselői között. A vármegyei elnök szerint egy nagyon nehéz és eseménydús időszak áll a gazdák mögött, az elmúlt három év bármelyikük életében a legnehezebbek közé tartozik. A koronavírus, az infláció, az energia- és az inputanyagok drasztikus áremelkedése, az ukrán gabona és más termékek dömpingje, a brüsszeli hibás döntések sorozata mind ártott a magyar agráriumnak. Mindezek ellenére a magyar gazdaember egyet akar: egészséges élelmiszerrel ellátni Magyarország lakosságát.

Forrás: Beküldött fotó

Nem hajlandók tovább tűrni a gazdák

– Nagyon fontos eseménysorozat indul ma este, hogy településről településre járva, közösségekkel találkozva beszéljük meg közös dolgainkat. Aki közvetlenül nem érintett az agráriumban, az is érdeklődve kapja fel a fejét, hogy mi történik Nyugat-Európában. Soha nem látott képsorok: traktorok a Brandenburgi kapu előtt, az Eiffel-torony alatt, és lehetne tovább sorolni a nagyvárosokat – fogalmazott a fórumon Nagy István. Hozzátette: soha még ennyire nem volt az európai agrárpolitikai a zöldideológiáktól átszőve, az európai gazdák soha még nem érezték ennyire, hogy el lettek árulva. A gazdák tüntetései azt jelzik, hogy tovább már nem hajlandók tűrni azt a beavatkozást a mindennapi élet normalitásába, ami megnehezíti a termelési körülményeiket.

Az agrárminiszter rámutatott: a mindennapi kenyér biztosításának a feltétele a gazdálkodók kezében van, éppen ezért kötelezően jár nekik a segítség és a védelem.

– Ha nem óvjuk meg az uniós piacot, ha ellenőrizetlenül és kontrollálatlanul szabadítják az EU-ra az Ukrajnából érkezett mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. Ezzel nemcsak az élelmezés biztonsága, hanem a termelők megélhetése, Európa jövője is veszélybe kerülhet. Ha a gazdák befejezik a termelést, akkor mindannyian kiszolgáltatottá válunk –hangsúlyozta Nagy István.

Stratégiai partnerként tekintenek a gazdákra

– Éppen ezért a kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, és minden eszközzel megvédi az érdekeiket – jelentette ki Nagy István, aki arról is szólt, hogy éppen ezért háromszor több forrás áll a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, mint korábban. Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly rekordnak számító, összesen több mint 1300 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a gazdálkodók. Az idei évben pedig megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós forrását a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig.

Fotó: Zsiga Ferenc

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy határozottan vissza kell utasítani azt a sértést, hogy a klímaváltozásért az európai gazdálkodók a felelősek, hiszen a világ ökológiai lábnyomának csupán 7 százalékáért felel Európa.

Nagy István szerint az európai zöld megállapodás, a Green Deal olyan előírásokat tett a gazdák kárára, ami a versenyképességüket tönkreteszi. Mindaddig, amíg azt érezték, hogy a megélhetési lehetőségeiket nem veszélyezteti a jóval drágább termelési forma, addig elviselték és alkalmazkodtak az egyébként ésszerűtlenül megszigorított akár növényvédő-szer, akár antibiotikum-használathoz, az állatjóléti vagy épp a zöldítési követelményekhez. A Green Deal szabályait az európai gazdák betartották, viszont az európai vezető politikusok nem védték meg őket. Például akkor sem, amikor megkötötték Ukrajnával azt a megállapodást, hogy minden korlát és ellenőrzés nélkül szabaddá tették az európai piacokat az ukrán mezőgazdasági termékek előtt. Az utolsó csepp pedig az volt abban a bizonyos pohárban, hogy 2025 júniusáig változatlanul fönn akarják tartani ezt a rendeletet, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek korlátlan Európába exportálását.

– Aki azt gondolja, hogy neki ehhez nincsen köze, ő csak olcsó árut szeretne vásárolni, annak azt kell mondani: igenis mindenkinek köze van ehhez, mert a minőségi élelmiszer nagyon fontos dolog. Brüsszel nem kockáztathatja tovább az élelmezés-biztonságot az elhibázott intézkedéseivel – fűzte hozzá Nagy István.

Jövőre csökkenni fognak az adminisztrációs terhek

A folytatásban a tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket.

– A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István, aki szerint mindennek ellenére még 5600 gazdálkodó hiánypótlását kell teljesíteni a maradéktalan kifizetések érdekében. Nagy István azt ígérte, jövőre a támogatások kifizetéséhez kötött adminisztrációs terhek csökkennek.

A miniszter előadása utolsó részében arról beszélt, hogy az agrártárca a kisebb és nagyobb vállalkozások számára külön beruházási felhívások előkészítésén dolgozik. A termelési szerkezet differenciálása, a gazdák összefogása jelentősen hozzájárulhat a hatékony gazdálkodáshoz.

– Változni kell és az alkalmazkodáshoz mindent megadunk! – zárta előadását az agrárminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!