Bács-Kiskun

2024.01.09. 19:50

Egyszerűbb az építkezés a mezőgazdaságban: egyre elterjedtebb a fagyvédelmi szélgép

Gyorsabban intézhetik a fagyvédelmi szélgép telepítését a mezőgazdálkodók. A jövőben nem kell beadniuk kérelmet az építés engedélyeztetéséhez.

Miklay Jenő

Füle Zoltán, nagykőrösi gyümölcstermesztő nyertes ültetvénytámogatási pályázat segítségével szerelt fel cseresznyefái lombkoronája fölé erős szélgépet.

Fotó: Miklay Jenő

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé sorolta még a múlt évben a fagyvédelmi szélgépek telepítését. Ezzal együtt például a pincék és üvegházak építése esetében is eltörölték az engedélyeztetést. E szerint az állandóra létrehozott szélgépek beton alapozása érdekében sem szükséges a hatósághoz fordulni.

A tavaszi fagyok elleni védekezés mondhatjuk, szinte létkérdéssé vált a gyümölcságazatban. Vélhetően az éghajlat-változással, az évszakok eltolódásával összefüggésben, az utóbbi évtizedben szinte minden kora tavaszon súlyos kárt okoznak a virágzáskor érkező erős hajnali fagyok. Ezért a gyümölcstermesztők egyebek között a szélgépekkel próbálják megmenteni a gyümölcsfák virágait, az éves termést. A már használatban lévő nagy teljesítményű, betonalapra szerelt légkeverők hatékony védelmet nyújtanak a gyümölcsösökben a gazdálkodók tapasztalatai szerint.

Füle Zoltán, nagykőrösi gyümölcstermesztő nyertes ültetvénytámogatási pályázat segítségével szerelt fel cseresznyefái lombkoronája fölé erős szélgépet.

– Hatékonyan segít a fagy enyhítésében. Elsősorban olyan légköri viszonyok között nyúlt segítséget, amikor az alsó fagyos légréteg fölött  enyhe a  léghőmérséklet.  A 11 méter magasan forgó széllapátok mintegy 5 hektár gyümölcsös fölött forgatják le a talajszintre a melegebb levegőt. Tudomásom szerint az ország gyümölcsöseinek összméretéhez képest viszonylag kevés ilyen gép működik még, de egyre terjednek, közvetlenül  is lehet telepítésükre pályázni.  A vitorlákat forgató 6 hengeres, 160 lóerős dízelmotor csaknem 25 liter gázolajat fogyaszt el óránként, de jelenleg még ezen az áron is a legolcsóbban üzemeltethető  fagyelhárító technika – magyarázta a gép működését Füle Zoltán.

A szélgépek mellett több más, a mezőgazdaságban fontosnak tekinthető beruházás vonatkozásban is megszűnt az engedélyeztetési kötelezettség. Ilyenek egyebek közt a növénytermesztésre szolgáló üvegház, gombatermesztő  fóliasátor, zöldséges verem, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, kisebb pince építése vagy bővítése.

A vadgazdálkodásban is egyszerűsödött az építkezés folyamata azzal, hogy 5 méter magasságig például vadetető, magasles, egyéb erdei építmény, kilátó építése érdekében szintén nem kell szakhatósági hozzájárulásért folyamodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!