Elismerés

2023.11.16. 11:14

Forradalmasíthatja az építőipart a kecskeméti cég találmánya

Forradalmasíthatja az építőipari termelést az a találmány, amelyet egy kecskeméti cég állított elő több évnyi kutatás során. Az MTA első díjat adományozott egy innovációs pályázat keretében az Innovation Concrete Laboratory Kft.-nek.

Barta Zsolt

Türei Árpád és Csordás László ügyvezetők az akadémiai díjátadó után

Fotó: Beküldött fotó

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége, együttműködve Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád vármegyék kereskedelmi és iparkamaráival, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel, 2023-ban 14. alkalommal hirdetett pályázatot a régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók innovációs tevékenységének az elismerésére.

A gazdasági társaság kategóriában első helyezésben részesült a kecskeméti Innovation Concrete Laboratory Kft. „Adalék-kompozíció magas polisztirolgyöngy tartalmú könnyűbeton előállításához, eljárás a kompozíció előállítására és annak alkalmazására” című pályázatáért. A nyertes pályamű tárgya egy újfajta építőipari adalék-kompozíció, valamint annak előállítása és alkalmazása, amellyel javított technológiai tulajdonságokkal rendelkező polisztirolgyöngy tartalmú (EPS-)könnyűbetonok állíthatók elő.

A díjat Türei Árpád és Csordás László ügyvezetők vették át a napokban Szegeden. 

Türei Árpáddal beszélgettünk a díj átvétele után. A gondolat 2016-ban fogalmazódott meg, majd a munkát 2017-ben indították a cégnél, amelynek öt tulajdonosa van. Dolgozik köztük betontechnológus, hő- és hangszigetelési szakember, informatikus és felületkezeléssel foglalkozó szakember is.

Az MTA szegedi díjátadó ünnepségén vették át a díjat a kecskeméti Innovation Concrete Laboratory Kft. vezetői
Fotó: Beküldött fotó

A cégvezető elmondta, hogy évekkel ezelőtt azon gondolkoztak, mit lehet kezdeni a nap mint nap keletkező rengeteg műanyag hulladékkal, hogyan lehet a nagy mennyiségben keletkező polisztirol- és egyéb hulladékanyagot hasznosítani. A polisztirol könnyűbeton megalkotására hat év ment el. A kutatások első két éve után, ahogy megtalálták az irányt, érezte a kutatócsapat, hogy jó úton járnak, sikerül kifejleszteni a megfelelő adalékanyagot. A polisztirol bár a világ legéghetőbb anyaga, az adalékanyag alkalmazásának köszönhetőn azonban az EPS-könnyűbetonokat „A1” kategóriába sorolta a tűzvédelmi hatóság. A cég – sajátanyag-dópolásos technológia révén – a polisztirolgyöngy tartalmú könnyűbetonokból iparilag felhasználható építőanyagot alkotott, a Budapesti Műszaki Egyetem állásfoglalása szerint egy 40 cm vastag könnyűbetonból készült építőanyag olyan szigetelést biztosít, amelynek következtében a házat már nem kell szigetelnie az építtetőnek, amellett, hogy önmagában teherhordó és teherviselő fal ként alkalmazható. Műanyag hulladékból, polimerekből és néhány egyéb összetevőből készül az adalék, amely segítségével elkészül a falazáshoz szükséges építőelem. Az adalékszer előállítása ökolábnyomot nem okoz. 

Az adalékszer 13 összetevőből áll, amelyből 3 hulladék – műanyag és esetlegesen a gumi – , amelyet kivonnak végleg a környezetből.

A cég idén 2023. június 8-án kapta meg a jogvédettséget a szabadalomra idehaza egészen 2040-ig. A cég a jogokat Európára, az USA-ra, Kínára és Eurázsiára kiterjesztette. Az adalékanyag és a betontermékek környezetbarátak, mert műanyag hulladékot használ adalékként és aggregátumként egyaránt. Fontos tudni, hogy mintegy 40 százalékkal olcsóbban állíthatók elő a polisztirolos könnyűbetonok, mint a hagyományos klasszikus betonok, a terhelhetősége pedig nem kisebb, mint a klasszikus betonoké. Türei Árpád a jövőt tekintve elmondta: bár vannak külföldi megkeresések, elsősorban idehaza kívánja a gyártást elindítani a kecskeméti Innovation Concrete Laboratory Kft.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!