Betakarítás

2023.10.22. 06:50

Vidám társaság gyűlt össze az akasztói kései szüreten – galériával

Víg társaság fejezte be a szüretet akasztón szombat délelőtt. Varga Albert ültetvényén mintegy nyolc mázsányi kövidinkát takarítottak be a késői szüreten részt vett dolgos, borkedvelő emberek.

Barta Zsolt

A felvételen Schlutt-Endrődi Ábel édesanyjával Endrődi Eszter Fannival szüretelnek, a háttérben Endrődi Ferenc figyeli a munkát

Fotó: Barta Zsolt

Ha október vége, akkor Akasztón késői szüretre gyűlnek össze a szőlészek, borászok, illetve azok a baráti családok, akik szívesen kimennek a szőlőbe, ha esik, ha fúj. Az akasztói határba, az Ürgés dűlőbe szombat reggel érkezett mintegy száz ember, hogy nekikezdjen Varga Albert maradék kövidinkájának a leszüreteléséhez. A dolgos embereket az sem zavarta, hogy közben eleredt az eső. Behúzódtak a sátor alá, ahol egy kéttagú zenekar játszotta a lakodalmakból jól ismert nótákat. A háttérzene mellett pedig sült kolbásszal és rántottával várták, hogy elálljon az égi áldás. A jó hangulatot emelte az újborok ízlelgetése is, amelyek ugyan nyers állapotban mutatták még magukat, de a profi borkóstolók szerint az új nedűk felvillantották a lényegüket, igaz a következő hetekben még bőven van idejük fejlődni.

Gubán Gyula, az Akasztói Borbarát Borrend ceremóniamestere napokkal ezelőtt attól tartott, hogy esni fog az eső. Igaza lett, de nem mosta el a rendezvényt a csapadék. Miután mindenki jól bereggelizett a délelőtt közepén, a ceremóniamester munkára fogta a „ szüreti munkásokat”. Előtte azonban meg kellett vizsgálni a szőlőt, amelyet leszedett a vendégsereg. 

A kövidinka 20 cukorfokot mutatott, így kiváló alapanyagra számíthatnak az akasztóiak. 

A Varga birtokon fennmaradt egy sornyi szőlő becslések szerint mintegy nyolc mázsányi lehetett. A borászmatematika szerint ebből 500 liter bor készülhet ezekben a napokban. A munka után a megfáradt szüretelő csapatot a döbrögeci pincészethez várták, ahol a szüreti munka során elvesztett kalóriákat jóféle birkapörkölttel pótolhatták.

Varga Albert családjának az ültetvényén szüreteltek az akasztóiak
Fotó: Barta Zsolt

Varga Albert, a szőlőt felajánló gazda a baon.hu-nak elmondta, hogy ő ízig-vérig szőlősgazda. A családja ebből él, ő maga el sem tudna mást képzelni, minthogy szőlőzik. A fehér szőlőre esküszik, kéket nem is termeszt. Ő maga 13 hektárt művel zöld veltelinit, Alettát, cserszegi fűszerest, Biankát, kövidinkát és Irsai Olivért. Mint mondta, a kedvence a kövidinka. Ez az a szőlő, melynek a nevét évtizedekkel ezelőtt idehaza lejáratták, de az utóbbi években az ázsiója jelentősen javult.

Az idei évvel kapcsolatban elmondta, hogy egy jó közepes év volt, az ültetvényein átlagosan 130 mázsa termést takarított be. 

A kövidinka például 180, míg a zöld veltelini 150 mázsával fizetett. Hogy honnan a nagy mennyiség? Mint mondta, nagyon sokat költ az ültetvények karbantartására, a tápanyag visszapótlására. Ha az elmúlt öt évet veszi alapul, akkor a mostani, az eredményesség szempontjából talán a második vagy a harmadik helyen szerepel.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy mennyiségi vagy minőségi szőlőt érdemes termeszteni, akkor így válaszolt: a minőségi pártján állok. Szeretem a cserszegit, de a gond az, hogy a nagytermő Biankával csaknem azonos a felvásárlási ára a cserszeginek. Hogy mi tehet a termesztő? A felvásárlók igényei alapján termel. A cserszegi fűszerest az idén kilencszer, míg például az Eger 2 nevű szőlőt a gazdáknak csak kétszer kellett permetezniük. Azaz az utóbbi nagytermő, úgynevezett rezisztens szőlőnek kisebb a művelési költségük, ráadásul nagyobb a hozamuk is. Vagyis a termelő is inkább ebben az irányban gondolkozik – mondta Varga Albert akasztói szőlősgazda.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!