Gazdafórum

2023.09.12. 18:36

Fülöp Róbert: Vízpótlásra lenne szükség a Homokhátságon – galériával

A Homokhátságnak óriási szüksége van a vízutánpótlásra – jelentette ki Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a hétvégén Kiskunhalason megrendezett gazdafórumon, amelyet a Halas és Környéke Gazdakör szervezett.

Pozsgai Ákos

Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi városvezető a vízpótlást szolgáló elképzelésekről, várható fejlesztési irányokról és tervezett beruházásokról beszélt a tanácskozáson. Szólt a halasi Sótóhoz kapcsoló eddig elvégzett több száz milliós beruházásokról, amely a Felsőváros csapadék vizét vezeti a tóba, valamint arról az újabb fejlesztési ütemről, amely a tisztított szennyvizet hasznosítaná és vezetné a Sóstóba.

Göbölyös Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke a gazdálkodókat érintő adminisztratív feladatokról tartott tájékoztatót. – Az adminisztratív feladatok sok gazdálkodónak okoz nehézséget, az agrár kamaránál azonban mindenben segítséget nyújtanak a gazdáknak, hogy könnyebben vegyék az adminisztrációs akadályokat – hangoztatta a szakember.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára a támogatásokról, a vízügyekről, a földügyek és az aktuális gazdaságátadási pályázatokról, a várható tendenciákról beszélt előadásában, valamint igyekezett rendszerbe állítani és összefüggéseiben elemezni az aktuális gazdasági folyamatokat.

– Mintha a feje tetejére állt volna a világ. Mi az, hogy nekünk kell ennyit adminisztrálni, mi az, hogy visszafojtják a termelést? Nem az lenne a lényeg, hogy növekszik a világ lakosság és minél többet tudjunk termelni, mert abból van jövedelem? Mégis, egy láthatatlan kéz visszahúz, ami nagy részt az Európai Unióból érkezik – fogalmazott a MAGOSZ főtitkára, aki szerint az Európai Unió régi tagállamai nem érdekeltek abban, hogy a később csatlakozó országok termelői versenyképesek legyenek az unión belül. Ennek érdekében különböző adminisztrációs akadályokkal igyekeznek megnehezíteni a kelet-közép-európai országok gazdálkodóinak helyzetét. Cseh Tibor András rámutatott: a magyar kormány harcolni fog minden egyes euró centért, amely a hazai gazdálkodókat megilleti, és ebben a MAGOSZ stratégiai partnere a az agrártárcának. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!