Mustra

2023.03.24. 18:01

Az évjárat nehézségei ellenére meglepetést okoztak az illatos fajták az alpári borversenyen – galériával

Megtartotta hagyományos tavaszi borversenyét a Szentkirály–Lakitelek Hegyközség, ahol a termelők a hagyományok szerint együtt kóstolhattak a bíráló bizottság tagjaival.

Szentirmay Tamás

33 mintát kóstoltak meg a versenyen

Fotó: Szentirmay Tamás

A hegyközséghez tartozó települések közül minden évben máshol szokták megtartani a borversenyt. Ezúttal Tiszaalpáron, a Tiszatáj Vendéglőben várták a bíráló bizottság tagjait, valamint az érdeklődő gazdákat. Hagyomány az is, hogy az ítészek néhány minta kóstolása után véleményt mondanak a borokról, így a termelők megtudhatják, hogy szakmailag milyen italt készítettek. A versenyre 33 minta érkezett, melyből 15 volt fehér és vörös, három pedig rozé. Talán a kevés rozéminta annak is köszönhető, hogy a bírálók minden évben elmondják, hogy nem olyan egyszerű az elkészítése, mint azt nagyon sokan gondolják. A fehérborok közül a legtöbb minta kövidinkából érkezett, míg a vörösborok közül a kékfrankos vitte a prímet.

– Nagyon érdekes és nagyon izgalmas volt a verseny, és ami engem mindig meglep az ilyen borértékelések során, hogy minden évnek van egy új tapasztalata, tanulsága, egyedi vonása, amin az embernek el kell gondolkodnia – mondta Kisari István, a bíráló bizottság elnöke.

– Most az lepett meg, hogy az évjárat nehézsége ellenére a fehér, illatos fajtáknál voltak szép, figyelemre méltó tételek. 1991. áprilisában a Szikrai Borászati Kft. volt az első, amely cserszegi fűszeres bort ezzel a fajtanévvel forgalomba hozott Magyarországon. Az illatos fajták áttörése ezzel kezdődött el. Ez mára talán a feledés homályába merült, talán egy kicsit méltatlanul, mert ez a vidék nagyon sokat tett az illatos fajták felemelkedésért – tette hozzá.

– Örülök annak, hogy a vörösborok ilyen szépen szerepeltek. 

Itt a meghatározó fajta a kékfrankos, amire a jelenünket és a jövőnket a vörösborok vonatkozásában építhetjük. 

Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a vörösborok készítésénél még az útkeresés vonalán vagyunk. Egyre több vidám, könnyű, újborszerű vörösbort szeretnék látni. Ezen a vidéken nem kell nekünk a nehéz, érett vörösborok készítésére törekednünk, inkább a fiatalos, könnyen fogyasztható, üde, friss vörösborokat kellene erőltetni – mondta Kisari István.

– Számtalanszor megfogalmaztuk, hogy a rozé nem kisüzemi kategória. Az ilyen bor készítésének csak az álljon neki, aki megfelelő technológiával rendelkezik. Ennek ellenére most egy olyan tartalmas, nagyon érdekes és különleges rozé került elénk, ami ízben és színben is sillerkategória volt.

Kistermelői vonalon inkább a sillerborok készítésére biztatnám a termelőket, mert a rendelkezésükre álló technológia jobban megfelel annak a kategóriának 

– tette hozzá Kisari István.

A beküldött minták közül nyolc kapott arany, tizenkettő ezüst, tizenegy pedig bronz minősítést. Különdíjban részesült Nagy Péter 2022-es kövidinka, valamint Papp Kálmán 2021-es cabernet sauvignon bora. Termelői kategóriában a legeredményesebb Revuczky Béla 2022-es szürkebarát bora lett. Üzemi kategóriában, és az összes minta közül a legmagasabb pontszámot a Damax Kft. néró rozébora érte el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!