TOP

2023.02.20. 13:27

Több száz millió forintból új ipari csarnokot építenek Madarason – galériával

A Madarasi Nonprofit Kft. 423 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázat révén egy ipari csarnok építésére. A forrásból a meglévő ipari területre terveznek egy 880 négyzetméteres ipari csarnokot – tudtuk meg Balla Csaba polgármestertől.

Márton Anna

A képen (balra): Balla Csaba Madaras polgármestere a műhelyben

Fotó: Márton Anna

Több száz millió forintos támogatás segítségével építhet új ipari csarnokot a Madaras Nonprofit Kft. a településen.

– Olyan vállalkozókat szeretnénk Madarasra hívni, akik műanyag nyílászárókat gyártanának, vagy lakatosműhelyt alakítanának ki, de gépgyártóműhely is létesülhet a csarnokban. Mind a három vállalkozás, akikkel eddig tárgyaltunk, 10–15 fő alkalmazottat foglalkoztatna, nem közfoglalkoztatott státuszban. Ezzel úgy gondolom, hogy a településen egy elég komoly ipari gazdaságélénkítés valósulna meg. Elképzeléseink szerint munkahelyeket teremtünk és több családnak megélhetést biztosítunk. Természetesen az ide települő vállalkozást a falu közéletébe is bevonjuk. 

A helyben megtermelt iparűzési adó az önkormányzat bevételét növeli majd, ami társasági adó pedig keletkezik a cégnél, azt a helyi sportélet fejlesztésére fordítjuk, ahogy ezt az elmúlt három évben is tettük. Reményeink szerint még idén nyáron elkezdjük a beruházás lebonyolítását 

– mondta Balla Csaba polgármester.

A Madarasi Nonprofit Kft.-t 2009-ben a kistérség alapította más néven, amely egy alvó cég volt, semmilyen funkciót nem töltött be. A választások után a madarasi önkormányzat 100 százalékos tulajdonába vette, és azóta termelőtevékenységet folytatnak a benne dolgozó szakemberek.

– Jelenleg főtevékenységként építőipari munkálatokat végez a cég. Kisebb építkezésekkel, felújításokkal, festéssel, bontásokkal foglalkozunk. Ezen felül egy komoly asztalosműhelyben két fő asztalos is dolgozik. Más településeken is vállalnak munkákat. 

Az egyik nagy projekt, amit jelenleg végeznek, az egy modern, több eszközből, játékból álló játszótér, amit a falu központjában tervezünk létrehozni 

– tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzati vállalkozás aprítékot is értékesít. A jelenlegi elszabadult energiaárak miatt a gázfűtést visszább kellett venni, de a régi rendszerből még maradtak a településen aprítékkazánok, ezekhez termelnek fűtőanyagot. Ezzel az önkormányzat, a napközi otthon és az iskola fűtését is megoldják, saját maguk állítják elő a fűtőanyagot. A pluszaprítékot, amit előállítanak, egy cégen keresztül a Pécsi Hőerőműnek értékesítik.

A Madarasi Nonprofit Kft. a Leader-pályázatban további asztalosipari gépekre adott be támogatási kérelmet. Szeretnék tovább bővíteni a szolgáltatási és munkalehetőségeket a településen.

A településen jelenleg futó pályázataival kapcsolatban Balla Csaba polgármester elmondta, hogy a művelődési ház melletti régi presszó felújítását végzik, melyhez szintén a Leader-pályázatból sikerült lehívni egy hatmillió forintos támogatást. A közösségi tér teljes burkolatát kicserélik. 

Jelenleg folyamatban van a kivitelező kiválasztása. A tervek szerint április végére már elkészülhet a felújított terem.

– A településen igény van erre a közösségi térre a mérete és a benne őrzött emlékek és hagyományok miatt is. Már több alkalommal szerveztünk délszláv vagy magyar táncházat a településünkön, amely sokakat vonzott még a szomszéd településekről is. Itt egy megújult, szép környezetben tudnak majd táncolni az érdeklődők, és más rendezvényeket is lehet majd itt tartani – tette hozzá Balla Csaba.

A külterületi útfelújításokról is beszámolt a polgármester. Kiemelte, hogy a gazdákkal közösen valósítottak meg egy útfelújítást a Priszpa horgásztó felé vezető külterületi úton. A Madarasi Horgász Egyesület jóvoltából szürke komlói követ helyeztek ki az útra, és a horgásztóra kivezető út egy részét több szakaszon beterítették. A nagyon mély gödröket, kátyúkat megszüntették, az út melletti fákat, bokrokat megritkították, jelenleg a vízelvezető árkok tisztítása van még hátra ezen útszakaszok mellett. Ennek végeztével egy széles, biztonságos gazdasági út jön létre, ahol a nagy méretű gazdasági gépek is biztonsággal közlekedhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!