Drágulás

2022.11.02. 06:55

Főleg a kereslet dobta fel a szárnyasok árát a nagykőrösi vásárban

Egyetlen hónap alatt csaknem duplájára drágultak a szárnyasok a nagykőrösi országos vásárban.

Miklay Jenő

A tyúkfélékre mindig akad vevő

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Akik október végéig odázták a baromfifélék beszerzését, megbánták a halogatást. Egy hónapja, a Mihály-napi sokadalomban 1500–2000 forintért árulták a tyúkféléket, a hétvégi Dömötör-napi vásárban majdnem duplájáért adták őket. A drágulás egyértelműen a szárnyasok növekvő keresletével függ össze. Nyíri Ferencné kecskeméti baromfitartó szerint a takarmányárak is erősen hatnak az áremelkedésre. A sertés- és a szarvasmarhapiac ezzel szemben azt mutatja, hogy a takarmányköltségek a számítottnál kisebb mértékben befolyásolják az élőállatárakat. 

Például a választási malacért szinte semmivel sem kértek többet, mint az előző vásárban. Igaz, a forgalom jóval kisebb volt a szárnyasokéhoz képest.

Szarvasmarhából az utóbbi években viszonylag keveset hajtanak fel Kőrösön. Fejőstehén régóta nincs, legfeljebb néha mutatóban. Főleg az állatállományok szaporulatát próbálják értékesíteni a tenyésztők, szerintük meglehetősen nyomott árakon. A négyhetes bikaborjakat 140 ezerért kínálták, de aki nem akarta elszalajtani a vevőt, mindjárt elengedett belőle 10–15 ezer forintot. 

A szelíd, egy hónapos bikákat 140 ezerért árulták
Fotós: Miklay Jenő

Lovakat többet árultak az előző vásárhoz képest, ami azt jelenti, hogy utóbb nyolc-tíz gazdasági hasznosítású állatot akartak értékesíteni. Felhajtásukat a vásározáshoz szükséges mintegy 50 ezer forint körüli állategészségügyi okmányolás fékezi. Az országosan is kevés lovak közül az eladásra szántakat közvetlenül a gazdaságaikból adják el a tenyésztők.

A nagykőrösi országos vásárok felhozatala és forgalma régóta döntően az iparcikkeken alapul. 

Elsősorban a ruházati termékek vonzzák a látogatókat, mert a közhiedelem szerint olcsóbbak, mint a boltokban általában. Eddig ez volt a tapasztalat, újabban megváltozni látszik az árak aránya. Például dzsekiket 20–28 ezerét lehetett kapni, lényegében annyiért, mint a kereskedelemben. Észrevétel az is, hogy a tömegáruk kategóriájába tartozó ruházati cikkek ára és minősége között egyre nagyobb a távolság. Természetesen utóbb is akadtak slágerek, a Dömötör-napi sokadalom talán keresettebb portékái a külföldről viszonylag olcsóbban behozott kávék és édességek.

Gazdasági állatokÁr
Választási malac18-20 ezer forint
Süldő (40 kilogramm)40–45 ezer forint
Hízóbika (3 hó) 200–220 ezer forint
Üsző (3 hó) 170–180 ezer forint
Fuvaros ló (12–15 éves)900–1000 ezer forint
Vágójuh (50–60 kilogramm)40–50 ezer forint
Növendék lúd1,8–2 ezer forint
Vágótyúk3–4 ezer forint
Pulyka8–12 ezer forint

Forrás: Dömötör-napi vásár

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!