Energiaár-változások

2022.08.24. 11:20

Spórolnak, ahogy csak tudnak a Kiskőrösi járásban

Az energiaár-változások komoly kihívások elé állítják a településeket. Hogyan tudnak az energiával spórolni? Ezt kérdeztük meg három helyen. 

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com/Illusztráció

Bán Róbert, Tázlár polgármestere azt mondta, hogy a faluban már korábban a középületeket leszigetelték. A hivatalban a fűtési rendszerben ott a kondenzációs kazán, de nem dobták ki a régi vegyes kazánt. A falunak van elegendő fája, amelyet télen elégethetnek. Ugyancsak hasonló a helyzet az orvosi rendelővel és az egészségházzal is. Ott is lehetséges fával fűteni, a szigetelt intézményeket így melegítik az idei télen is. A közintézményeken és az iskola tetején évek óta működnek a napelemrendszerek. 

Ezt kívánja majd a falu vezetése kibővíteni, hogy az elektromos áramellátást maguk oldják meg. Amikor lehetőség nyílik, azonnal pályáznak hőszivattyús rendszerek kialakítására, hogy a fűtést is kiváltsák.

Császártöltésen Takácsné Stalter Judit polgármestere napokkal ezelőtt összehívta az intézmények vezetőit, akikkel megbeszélte hol és hogyan tudnak spórolni. Eldöntötték, hogy az iskola tanuszodáját addig működtetik, amíg a hideg idő be nem köszönt, utána lezárják. A Teleházat és a Közösségek Házát is csak azokra a rendezvényekre fűtik fel, amelyeket korábban már elterveztek. A sportcsarnokban nem lesz fűtés, az iskolai testnevelés órákat az intézmény sportszobájában tartják meg. A hivatal energetikai korszerűsítése jelenleg is tart. Szigetelés, nyílászárók cseréje történik ezekben a napokban, illetve egy kondenzációs kazánnal működtetett központi fűtési rendszer kialakítása történik meg, mondta el hírportálunknak a polgármester asszony. 

Nagy István Soltszentimre polgármestere azt mondta, hogy minden intézményüket fűtéskorszerűsítették, új kondenzációs kazánok működnek. Mást használni nem tudnak, spórolnak, ahogy tudnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!