Gazdaság

2022.02.20. 16:06

Szőlészeti konferenciát terveznek a gazdakörben Páhin

A lakosság négy százaléka tagja a Páhiban működő gazdakörnek. Pecznyik Béla biozöldség-termesztő a szervezet elnöke, aki 48 termelőt képvisel az egyesületben.

A harvester picks Nebbiolo grapes, which are used to make Barolo wine, during the harvest in the Langhe countryside in Serralunga D'Alba, northwestern Italy, on 12 October 2019. Barolo is a red wine produced in the Piedmont region of Italy. The wines are made from Nebbiolo, a small, thin skinned red grape varietal generally high in acid and tannins.The Barolo is done exclusively with Nebiolo grapes grow in 11 communes of the Langhe that make up the wine producing region of Barolo. Wines from the Barolo DOCG must be 100% Nebbiolo and aged at least 38 months, 18 of those in wood barrels. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto via AFP

Az agrármérnök elmondta, hogy a két hete rendezett közös­ségi disznóvágás jól sikerült. A támogatói jegyekből befolyt összeggel – amely több mint 300 ezer forint – egy korábbi pályázatuk összegét egészítették ki. A pénzből a gazdakör egy sátrat vásárol, amely rendezvények megtartásához biztosít hátteret, illetve olyan eszközöket, amelyek főzéseknél – üstház, bográcsok – használnak. Az elnök az idei tervekkel kapcsolatban elmondta: február 24-re egy szakmai estet szerveznek a gazdáknak, amelyen növényvédelemről, tápanyag-utánpótlásról lesz szó. A múlt héten a szőlőágazat kérdéseiről Filus János, a Kunsági borvidék szőlészeti alelnöke tartott ismertetőt. 

A napokban adták be a pályázatukat egy olyan tenderre, amelyet a mezőgazdasági civil szervezeteknek írtak ki. Ha nyernek, akkor a szeptember 16–17-én rendezendő falunapi programok keretében a gazdakör egy szőlő-bor konferenciát tartana. 

Ez egy olyan ágazati megyei piaci fórum lenne, amelyen szakmai bemutatót is szerveznek tápanyag-gazdálkodás tematikában. Ebbe a programba bevonnák a kamarát és a MAGOSZ-t is. Helyi termékeket is bemutatnának. Mint fogalmazott, októberben szintén egy nagy rendezvényt terveznek majd. Késői szüretet tartanak. Eddig két ilyen esemény mozgatta meg a falu mintegy tizedét.

Két éve kövidinkát készítettek, de most más szőlőfajtát szüretelnek. Az egyik gazda a generosaültetvényéből ajánlott fel szőlőt, így az idén ebből készülhet majd a falu bora. A gyümölcsöt a faluház előtt dolgozzák fel. A várhatóan 6–8 mázsányi alapanyagból a becslések szerint akár félezer üveg bor is készülhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!