Beruházás

2021.12.15. 06:55

Új üzemet adtak át Kiskunhalason

Kompetenciabővítéssel, szervezetfejlesztéssel és nagyberuházásokkal készül a technológiai korszerűsítésre a gázkompresszorokat és energetikai berendezéseket gyártó Ganzair Kft. – hangzott el a kiskunhalasi cég új, 1100 négyzetméteres gyárüzemének tegnapi átadóján.

Pozsgai Ákos

Ünnepélyes keretek között avatták fel kedden az új gyártócsarnokot

Fotó: POZSGAI AKOS

Az 530 millió forint értékben megvalósult, korszerű üzemi berendezésekkel felszerelt csarnokban gázkompresszorokat, és jövő tavasztól hidrogén­termelő egységeket építenek majd össze. A beru­házáshoz a vállalat a Külgazdasági és Külügy­minisz­térium pályázatán 264,4 millió forint támogatást nyert el. 

Lepsényi István beszédében hangsúlyozta: az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák fontos szerepet fognak játszani a jövő fenntartható energetikai, közlekedési rendszereiben, nélkülözhetetlenek a dekarbonizációs célok eléréséhez, a megújuló energiaforrások nagyfokú integrálásához, de ipar- és gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős erőt képviselnek. 

A Magyar Hidrogénszövetség elnöke emlékeztetett: a szövetség egyre növekvő tagságát főként olyan hazai vállalatok, egyetemek kutatóintézetek, háttérintézmények alkotják, amelyek egyetértenek abban, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák kiemelt figyelmet érdemlő innovatív kulcsterületek, és amelyeknek jelentős szerepük lesz a jövő fenntartható energetikai rendszereiben és a mobilitásban is. Hozzátette, hogy a hazai kis- és középvállalkozásoknak fontos szerepük van, hiszen nemcsak a lokalizációt jelentik, hanem egyre nagyobb hozzáadott értéket teremtenek a hidrogénipari érték­láncban.

A most átadott üzemcsarnok tizenkét és fél méter magas, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes, egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy négy és fél méter magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik. A csarnokban két, egyenként harminctonnás darut helyeztek el. A kiskunhalasi gyártóbázison több mint ötezer négyzetméteren több mint száz fő munkájával jönnek létre a gázkompresszorok, energetikai berendezések, elsősorban magyar, szerb, román és orosz energetikai projektekhez – hangzott el az átadón. 

A Ganzair az egyike az idén nyáron elfogadott, a magyar hidrogénstratégia előkészítésében jelentős szerepet vállaló magyar hidrogénplatform alapító cégeinek, amely idén októberben szövetséggé alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!