védekezés

2021.08.19. 06:55

Talajgenerátorok is enyhítik a jégkárokat Bács-Kiskun megyében

Aszály, szupercellák, heves zivatarok sújtják évek óta a mezőgazdaságot. Jégeső ellen védelmet jelent az országban 2018-ban kiépített jégkármérséklő rendszer. Bács-Kiskunban július végén, augusztus első hetében a védekezést ellátó 85 talajgenerátor 1480 órán keresztül működött.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

Dolgozik a jégkárenyhítő rendszer az országban. Bács-Kiskunban 85 műszer 1480 órán keresztül működött július 26. és augusztus 8. között. Így a jégesők által okozott károk csökkentésében jelentős szerepet játszottak. Azaz vagy nem alakult ki jégeső, vagy ha igen, akkor annak a károkozó mértékét csökkenteni lehetett. Ettől függetlenül a klímaváltásnak köszönhetően megdöbbentő erővel csapnak le az ország különböző területein a viharcellák. Ezek ereje oly hatalmas mértékű, hogy ellenük szinte alig lehet védekezni.

Kecelen június végén mintegy 13 kilométernyi hosszúságban, három kilométer szélességben tarolta le a termést egy szokatlanul nagy vihar.

Bár működtek a jégkármérséklő generátorok, nem tudták megvédeni a gyümölcsöt, a szántóföldi növényeket. A kár becslések szerint több mint 1,2 milliárd forint, vagy akár több is lehet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy a Duna-Tisza köze az egyik leginkább veszélyeztetett térség idehaza. A jégesők kialakulásának az esélye igen nagy. Ez ellen védenek azok a talajgenerátorok, amelyek pontosan kimért négyszögeket alkotva helyezkednek el a megyében. Egymástól közel 10 kilométernyi távolságban működnek. Vagy központilag kapcsolják be őket, vagy pedig egy-egy gazda némi fizetség ellenében indítja be a működését a területén elhelyezett szerkezetnek.

Tavaly harmadik éve nyújtott védelmet a jégkármérséklő rendszer idehaza. A védekezéssel érintett 2018–2020. időszakban a jégkárarány a zivatarkárokon belül mintegy 47 százalékos volt, míg az országos rendszer indulása előtt ez az arány – a 2015–2017. időszakban – több mint 84 százalék volt. Azaz csaknem felére csökkent a jégkár aránya.

A biztosítók míg 2017-ben 6,3 milliárd forintot fizettek a károsultaknak, addig a 2018. és 2019. évek átlagában „csak” 3,7 milliárd forint volt, amely 59 százaléka a 2017-ben kifizetett összegnek.

Tavaly összesen 61 jégeső elleni riasztás történt a megyében április 15. és szeptember 30. között. Júniusban például 22, augusztusban 15 alkalommal működött a rendszer. A megyében a termelők tavaly 32 286 hektárról jelentettek mezőgazdasági károkat. Ebből például aszálykár 20 737 hektáron keletkezett, tavaszi fagykárt 7329 hektáron jegyeztek. Jégesőkár ennél kevesebb, összesen 3151 hektárt sújtott.

Fotó: Barta Zsolt

Így keletkezett az augusztusi szupercella

A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara egy elemzéséből arra lehet következtetni, hogy az augusztus 8-i szupercella, amely jégesőt is hozott magával, a Dunántúl keleti részén állt össze. Ez lépte át a Dunát, és haladt át a térségünkön. Budapesten egy szupercellát hozott létre, ahol szinte leesett az ég.

A következő tényezők hatására alakult ki extrém mennyiségű és méretű jég az országban augusztus 8-án: a felhőzetben lévő fagyhatár magassága 4100 méteren volt. Minden zivatart jelző meteorológiai paraméter szélsőséges értéket mutatott. A jégveszélyes zivatarfelhők a nagyobb magasságokhoz és az alacsonyabb hőmérsékleti értékekhez köthetők egy adott zivatarcellán belül. Minél hevesebb a zivatar, annál intenzívebb a jégképződés a felhőben. Az egymással összeolvadt jég­szemek mérete néhány esetben elérheti akár a 10–12 centiméter átmérőjű nagyságot is. Az adott napon extrém esetben a meleg, páradús levegő gyorsabban tudott feljutni a felhők leghidegebb rétegeibe, több helyen 11 400 méteren –43,8 °C fok volt. Egy nap alatt 140 682 darab villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!