kecel

2021.08.22. 15:30

Pörögne a kápiabiznisz, ha lenne munkaerő

A hétvégén is lehetne dolgozni, de nincs elegendő jelentkező, aki csomagolná a terméket. Pedig a nyugat-európai piac felvenné az árut.

Barta Zsolt

Fél kilós csomagolásban érkezik a boltokba a paprika

Fotó: Barta Zsolt

A kápia paprika exportja attól függ, hány embert lehet összegyűjteni, mondta hírportálunknak Juhos Csaba, a keceli TÉSZ elnöke.

Diákok alig vannak, holott 15 éve 30–40 fiatal is jelentkezett a munkára. A cég hűvös csomagolójában kell dolgozni, ahol fél kilós kiszerelésben kell csomagolni a zöldség termést. Aki végigdolgozza a 22 napot, az 176 ezer nettót vihet haza, amely nem számít rossz, igaz kiemelkedő keresetnek sem a városban.

Juhos Csaba információi szerint, akik gyümölcsöt szüretelnek, azok nettó 1500–2000 forint közötti órabért is kaphatnak. A kérdés csak az, hogy valaki bírja-e a 38 fokos hőséget.

Hogy a diákok miért maradnak otthon? Talán azért, mert a számítógéppel könnyű játszani, nincs igény arra, hogy kimozduljanak otthonról. Pedig egy továbbtanuló diák előre megkereshetné a főiskolai, egyetemi tanulmányai alatti zsebpénz egy részét.

A Kecelen csomagolt kápia paprika egy része Magyarországon talál vásárlóra. A németek annyival fizetnek többet a termékért, amennyivel többe kerül a kiszállítás. A különbség annyi, hogy a német vásárló 9 százalékos áfát fizet a magyar termékért, míg idehaza a vevő 27 százalékos adót.

A mély bordó árut Kecelen, Kiskőrösön a Felső-Kiskunságban és Csongrád megyében termesztik a gazdák. TV-paprikát is szállítanak külföldre, az osztrák és a cseh piac várja a magyar terméket. Az ipari minőségű zöldség a szigetvári konzervgyárba kerül, ahol lecsó készül belőle.

Az idén a szilvatermés nem volt túl jó, amit a fagy meghagyott, azt elverte a jég. Ha megmaradt, akkor az aszály károsította. A napokban kezdődik a stanley szilvafajta szüretje, kérdés, mennyit ad érte majd a piac.

Fél kilós csomagolásban érkezik a boltokba a paprika
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!