homokhátság

2021.08.18. 11:25

Hatalmas károkat okoznak a madarak a kertekben, gyümölcsösökben

A homokhátsági kertészetekben helyenként hatalmas károkat okoznak idén a vadak, elsősorban a madarak. Akad olyan házikert, ahol csaknem az összes cseresznyét megették a rigók, seregélyek.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com

Fotó: illusztráció

Jelenleg úgy tűnik, nincs megfizethető, hatékony védelem a gyümölcsösökben garázdálkodó madarak ellen. Pedig a termesztők már szinte minden módszert bevetettek a károkozók elriasztására, mindhiába. Nagykőrösön, a Hosszúhát dűlőben Réger Béláné cseresznyefáiról minden évben megeszik a termés felét, harmadát a seregélyek tömegei, együtt a fekete rigókkal.

– A fák túl magasak ahhoz, hogy befedjük madárvédő hálóval. Próbálkoztunk karbidos dobozzal, de az csak addig ért valamit, amíg tartott a durrogás, aztán visszajöttek a madarak. Utóbb egy nagy ragadozó madarat formázó ijesztőt tűztünk póznára. A seregélyeket távol tartotta, de a rigók rá sem hederítettek. Környékünkön sok a harkály, még azok is ritkítják a gyümölcsöt. Kifúrják a mandula-, a kajsziszemeket és viszik belőle a magot, majd a fák repedéseibe dugdossák télire – sorolta a kertész.

Néhány nagyobb Dél-Pest megyei gyümölcsösben a fák közé helyeztek hangszórókat, amelyekből ragadozó madarak hangja, vagy elfogott seregély siránkozása hallatszott álló napon át. Ez a trükk sem járt sok eredménnyel.

Adódik még a hangágyú, de azt újabban nemigen merik alkalmazni a gazdák, a környéken lakók tiltakozásai miatt.

– A vadásztársaságok tagjai segítenek, ha a gazdaságok felkérik őket, akkor kaphatnak engedélyt a seregélyek ritkítására. Évekkel korábban kijártak a gyümölcsösbe a vadászok, de az a néhány nap lövöldözés nem sokat jelentett a madárrajoknak. A szüret végéig kellett volna őrködniük egész napon át. Az igazán hatékony madárriasztást sajnos nem tudjuk megfizetni. Akadnak ma már solymászok, akik madaraikkal igen sikeresen távol tudják tartani a dúvadakat. Az ilyen szolgáltatás azonban drága, naponta 50–60 ezer forintot kell érte fizetni, ezt a költséget nem bírja el egyetlen gazdaság sem – mondta Nagykőrösön Bálint János gyümölcstermesztő.

Fából, műanyagból eszkábált madárijesztő Nagykőrösön
Fotó: Miklay Jenő

A dinnyét is meglékelik

A vadak nemcsak a fán lógó gyümölcsöket eszik, rendszerint megkóstolják a dinnyeféléket is. Fábián Ferenc szentkirályi dinnyetermesztő megtalálta elriasztásuknak a módját.

– Azt vettem észre, hogy idén a szarvasok, őzek, vaddisznók talán kevésbé járnak a dinnyeföldre. Annál több odakint a szarka, meg a dolmányos varjú. Meglékelik a nagy dinnyéket és isszák a levét. Gondoltam, hogy szomjasak ebben a nagy szárazságban, ezért tettem ki nekik edényekben vizet, hogy ne a dinnyét bántsák. Nos, vizet nem ittak, ragaszkodtak a dinnyéhez. Ezután szereztem egy nagy műanyag sast, kitűztem egy ruganyos póznára lebegni. Azóta nincs nálunk se szarka, se varjú. Az igazán hatékony madárriasztást sajnos nem tudjuk megfizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!