sajtótájékoztató

2021.07.26. 11:30

A városatyák döntenek a kalocsai művelődési központ átadásáról

Egyelőre nem született döntés az ügyben, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja a KIK Kft. kulturális tevékenységének bővülését.

Gábor János

Zsikó Zoltán sajtótájékoztatót tartott

Fotó: Gábor János

Egyes híresztelésekkel ellentétben egyelőre nem dőlt el, hogy a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár feladatait, eszközeit és állományát a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK) veszi-e át – hangzott el a cég legutóbb tartott sajtótájékoztatóján. Mint ismert: a város szándéka várhatón az, hogy gazdasági társaság formájában működtesse tovább az intézményt, de ez ellen online tiltakozás is indult.

– A művelődési központ és könyvtár kapcsán politikai hangulatkeltés történt a városban – reagált Zsikó Zoltán.

Az ügyvezető arra az online petícióra célzott, amelynek állításait közleményben cáfolták, ugyanis az aláírásgyűjtésben az szerepelt, hogy egy magántársaság kezébe akarják átjátszani a közintézményt, holott a KIK száz százalékban önkormányzati tulajdonban van.

– Szeretném leszögezni, hogy az ország túlnyomó részén már gazdasági formában működnek a művelődési intézmények, tehát Kalocsa nem úttörőként találta ki, hogy ilyen formában szeretné működtetni

– mondta.

Zsikó Zoltán cáfolta továbbá azt a feltételezést is, hogy a művelődési központ és könyvtár már „átalakult” volna, hiszen jelenleg még csak ott tart az ügy, hogy a KIK Kft. megvizsgálta a lehetőségeket az összevont intézmény pénzügyi hatékonyságának növelésére, majd javasolta a céges formába tömörülést. Ennek szerinte számtalan előnye van, a szélesebb pályázati lehetőségek mellett például az, hogy a rendezvényszervezéssel is foglalkozó közintézménnyel szemben egy cég áfa-visszaigénylő, tehát hosszú távon sokat tud spórolni.

Zsikó Zoltán sajtótájékoztatót tartott
Fotó: Gábor János

A javaslattételről egyébként kikérték az Emberi Erőforrások Minisztériumának véleményét, és pozitív választ kaptak. Az ügyvezető hangsúlyozta: a maga részéről amellett tör pálcát, hogy az intézményeket gazdasági társaság formájában kell tovább működtetni, de a döntés egyelőre a városatyák kezében van.

– A munkavállalókat szintén nem éri hátrány, hiszen ők már ettől függetlenül sem közalkalmazotti státuszban dolgoznak,

és az átalakulás során a mostaninál rosszabb kritériumokkal nem, csak ugyanolyan, vagy jobb feltételekkel lehet őket felvenni – tette hozzá Zsikó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!