Material-Plastik Kft.

2021.04.08. 17:28

Nem okozott fennakadást a járvány a soltvadkerti cégnél

Bár tavaly a bruttó hazai termék (GDP) közel 5 százalékkal csökkent, voltak olyan cégek, amelyek a válság ellenére jól teljesítettek. Ezek közé tartozik a Soltvadkerten termelő Material-Plastik Kft., mely évek óta Bács-Kiskun megye 100 legnagyobb cégének egyike.

Barta Zsolt

Garami Zoltán cégalapító mutatja Font Sándor országgyűlési képviselőnek az egyik gépet

Fotó: Barta Zsolt

A településen a legnagyobb adófizetőnek számít nyolcadik éve a Material-Plastik Kft. Garami Zoltán cégvezetőt kérdeztük az elmúlt egy évről és az idei ki­látásokról.

– Tavaly a nehézségek ellenére 5-7 százalékos fejlődést könyvelhettünk el. Az idén 5-7 százaléknyi fejlődést várok. Bár nehéz a munkaerőhelyzetünk, mivel a járvány második és harmadik hulláma miatt a dolgozók 5–10 százaléka hiányzott a termelésből – mondta Garami Zoltán, majd megjegyezte: – Szerencsére nem történt láncfertőzés az üzemben, így pótolhattuk a kieső munkatársakat. Komolyan vették a cég előírásait az alkalmazottak, mi ugyanis az élelmiszer-előállítás szigorú szabványai alapján dolgozunk. Mi duplán fertőtlenítünk, a maszkviselésre, a távolságtartásra szigorúan figyelünk, az étkezőkben is legalább két méterre ülnek egymástól a kollégák. A cégvezető hangsúlyozta, hogy a világ legismertebb üdítőipari cégének megrendeléseit teljesítik, a jól ismert Vajda Papír Kft. nagy beszállítóinak egyike a vadkerti cég, illetve több üdítőipari cégnek is szállítanak folyamatosan.

Van elegendő alapanyag

Az elmúlt 12 hónap során a partnerek többször is kérdezték tőlük, vajon van-e elegendő alapanyag, hogy teljesítsék az igényeiket. Nem volt fennakadásuk, ugyanis a gyártásnál több mint egyhavi tartalékkészlettel rendelkezik a vállalat.

A három évtizede alapított társaság Soltvadkert legnagyobb munkáltatóinak egyike.

A cég jó néhány éve a legtöbb helyi adót fizeti, amelyre büszke az üzletember, aki az idén is 42 millió forint körüli befizetéssel számol.

A béremelések kérdését említve Garami Zoltán azt mondta, hogy az élelmiszerár-emelés minden családot érint, ezért sem marad el a béremelés. A tapasztalatok szerint az infláció felett szokott a vállalkozás fizetést emelni. Tavaly az év végi jutalom sem maradt el. Sőt, húsvét előtt a 138 dolgozóra gondolva, kisebb jutalmat osztott szét a cégvezetés a napokban.

A pandémia Garami Zoltánt sem kímélte, mint mondta, tavaly ősszel kisebb nátha formájában hordta ki a betegséget. A párját, Magdolnát viszont jobban megviselte a vírus. Otthon karanténban várták ki a teljes gyógyulás folyamatát, ennek ellenére dolgoztak, a belső kommunikációs rendszeren keresztül figyelemmel kísérték a cég termelését.

– Látva a barátaink, ismerőseink megbetegedését, mindenkit arra ösztönzök a cégnél, hogy vegye fel a vakcinát. Érzésem szerint jövőre a nagy cégeknél lehet, hogy csak azok dolgozhatnak majd, akik megkapták az oltásokat – hangsúlyozta Garami Zoltán.

Kiszámítható megélhetés

A társaság alapítója beszélt a fluktuációról is, ami sajnos létezik.

– A fiatalok közül sokan nem látják be, hogy a stabilitás fontos. Nem értékelik, amit mi, illetve sok hasonló cég kínál. Ez a biztos, hosszú távú, kiszámítható megélhetés. Akik már itt vannak több éve, több gyereket nevelnek és adó-visszatérítést is kapnak a kormánytól, azok a hónap elején komoly összeget visznek haza – mondta végül Garami Zoltán ügyvezető igazgató.

Garami Zoltán cégalapító mutatja Font Sándor országgyűlési képviselőnek az egyik gépet
Fotó: Barta Zsolt

A TOP 100-ban szerepelnek

A Material-Plastik Kft. Soltvadkert azon cége, amely a 100 legnagyobb megyei vállalkozás egyike. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 100-as legutóbbi kiadványa szerint a 92. helyet foglalta el az ár­bevétele alapján. Ebbe a csoportba 6 milliárd forintnál nagyobb összeggel lehetett bejutni. Az első helyen a kecskeméti Mercedes-gyár áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!