Érezhető a harmadik hullám a piacon, de élénkülés várható

A járvány harmadik hulláma miatt elrendelt szigorítások eredményeként heti összevetésben 25 százalékkal visszaesett az érdeklődés a Bács-Kiskun megyében eladó lakóingatlanok iránt. A megtorpanás azonban átmeneti volt, az országos és a megyei lakáspiacnak pedig várhatóan erős éve lesz, felpöröghet a családi házak építése – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Bács-Kiskun megyei ingatlanpiaci kereslet és kínálat alakulását vizsgálta.

Mester-Horváth Nikolett

Kevesebben keresnek panellakást, egyre többen szeretnének udvart otthonukhoz

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a lakáspiac egészének, ezen belül Bács-Kiskun megyének is van egy alapvető motorja, amely válságidőszakokban is támaszt ad mind a keresletnek, mind a kínálatnak.

– A családi helyzet változása, például gyermekszületések vagy éppen párok összeköltözése miatt sokan eladják a meglévő ingatlanjukat és keresnek nagyobbat, emellett a szülőktől elköltöző fiatalok, valamint az örökölt ingatlanok tulajdonosai is megjelennek piaci szereplőként. Ehhez jön extra lendületként, ha felívelő pályára áll a gazdaság, javul a lakossági bizalom és a bérek is emelkedést mutatnak – összegezte.

A portál összeállítása szerint a megyében március közepén összesen több mint 3800 lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok.

A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező megyei településeken (Kecskemét, Baja, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas) az eladó használt lakóingatlanok – lakások és családi házak – medián négyzetméterára 116–416 ezer forint volt. Várhatóan a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után komolyabb élénkülésre lehet majd számítani az országos és a megyei lakáspiacon.

Kiemelte továbbá, hogy felpörgetheti a családi házak építését az a márciusi rendeletmódosítás, ami alapján a használatbavételi engedély megszerzéséhez csak 2022 második felétől kell megfelelni a szigorúbb energetikai előírásoknak. Az eladó új lakások kínálata már eddig is jelentősen bővült a kedvezményes ötszázalékos áfa újbóli bevezetésének köszönhetően, idén 23 százalékos növekedés következett be éves összevetésben. Március közepén Kecskeméten az új építésű társasházi lakások és házak átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 619 ezer forint volt.

Balogh László egyúttal arra figyelmeztet, hogy csak azokat az új lakóingatlanokat lehet 2026 végéig kedvezményes áfával értékesíteni, amelyek 2022 végéig építési engedélyt kaptak. – Az otthonteremtési támogatásokkal együtt ez azt eredményezheti, hogy a 2020-as évek közepére évente akár 30-35 ezer új lakás is megépülhet – mondta.

Kevesebben keresnek panellakást, egyre többen szeretnének udvart otthonukhoz
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Egyre többen szeretnének kertet

Amellett, hogy az új lakások kínálata növekszik, a kereslet élénkülése is jelentős. Idén majdnem háromszor annyi érdeklődés érkezett új lakóingatlanokra, mint egy évvel korábban. A keresleti oldal felfutása leginkább a családi, iker- és sorházaknak köszönhető, mivel 2021 az első olyan év, amikor több érdeklődés érkezett új építésű házakra, mint társasházi laká­sokra. Balogh László ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a családi házak népszerűségéhez nagyban hozzájárulnak az év elején bevezetett extra családtámogatások és a koronavírus-járvány miatti karanténhatás is. A szakértő szerint ugyanis az új lakóingatlan vásárlását tervezők közül egyre többen szeretnének kertet vagy udvart is az új otthonukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!