Beruházás

2021.02.22. 11:50

Megoldják a vízelvezetést a kritikus pontokon Bátyán

Gábor János

Fotó: Gábor János

Összesen négy ütemben újul meg Bátya csapadékvíz-elvezetése. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből zajló teljes fejlesztésnek még csak a felén vannak túl, de időközben elkészült egy mesterséges vízgyűjtő tó a LIFE projekt keretében, így időszerű a folytatás. A legkritikusabb pontok kiépítésével hamarosan elérhetik, hogy komoly esőzések során sem áznak be a pincék.

– A harmadik csapadékvizes ütemünk tartalmazza a Kálvária és Kiss Ernő utcákat, valamint egy nyomóvezeték létrehozását is, ami az úgynevezett „legelő menti árokból” fogja áttolni a vizet a LIFE-tóba. Ennek engedélyezési tervdokumentációját beadtuk, most az elbírálásra várunk – foglalta össze Fekete Csaba polgármester, hozzátéve: ha ezen a szakaszon túljutnak, már csak a kivitelezőt kell megtalálni, és indulhat a munka, amit az év végéig le is szeretnének zárni.

A teljes településről a mesterséges tóba terelik a csapadékvizet. (archív fotó)
Fotó: Gábor János

A negyedik ütemhez még írják a pályázatot, ha ez is nyer, akkor a Táncsics Mihály, Bercsényi, Mikes Kelemen és Attila utcák mentén is elkészülhet a nyílt, kibetonozott árokhálózat. Ennek a kettő, soron következő fejlesztésnek az ára összesen nagyjából 200 millió forintot emészt majd fel.

– Ezzel még mindig nem lenne megoldva az egész település csapadékvíz-elvezetése, de azt gondolom, hogy a nagyon kritikus pontok végre szabályozottá válnának – fejtegette a polgármester.

– Megoldódna a felgyülemlő, majd elszivárgó víz problémája, és ilyen formán meg tudnánk gátolni, hogy a pincékbe beszivárogjon – magyarázta, hozzátéve, a teljes rendszert úgy alakítják ki, hogy akár közvetlenül, akár közvetve, de a csapadék a LIFE vízmegtartó projekt során készült mesterséges tóba kerüljön. Ehhez vegyes módszereket alkalmaznak, lesz, ahol hagyják dolgozni a gravitációt, máshol viszont átemelő szivattyúkat kell telepíteni.

A település egy részén már sikerült megoldani az elvezetést
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!