Beruházás

2021.02.22. 06:50

Közösségi tér és új bölcsőde is épül Jánoshalmán

Közösségi térrel bővül a Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ, és hamarosan egy új bölcsőde is épül a Petőfi utcában.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A kormány a család- és gyermekjóléti központot fenntartó helyi önkormányzatok, azok társulásai, a helyi nemzetiségi önkormányzatok, egyházi, civil és nonprofit szervezetek számára írt ki pályázatot a gyermekeket sújtó nélkülözés felszámolását célzó, valamint a gyermekek esélyeinek növelését segítő programokhoz kapcsolódó infrastrukturális háttér megvalósítására.

A jánoshalmi önkormányzat a Jánoshalmi Kistérségi Egészségügyi Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen, mint konzorciumi partnerek adott be pályázatot a Gyerekesély programok fejlesztési forrás keretében a Petőfi utcai egészségház épületének bővítésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumnak szakhatósága 99,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a program és a beruházás megvalósítására, amihez nincs szükség sem önkormányzati, sem lakossági önerőre.

Egy legalább 50 fő befogadására alkalmas közösségi térrel bővül

ennek köszönhetően az egészségház épülete, ahol különböző szakmai foglalkozásokat, térségi gyermekprogramokat, rendezvényeket tartanak majd. A település korábban megalkotott és elfogadott önkormányzati szintű gyermekszegénység elleni, már megvalósítás alatt lévő szakmai programjait is itt tartják majd – mondta el a baon.hu érdeklődésére Czeller Zoltán, a település polgármestere.

Egy legalább ötven fő befogadására alkalmas közösségi térrel bővül az egészségház épülete
Fotó: Pozsgai Ákos

Az építkezés kivitelezésére a kiskunhalasi Modinvest Építőipari Beruházó és Kereskedelmi Kft.-t közbeszerzési eljárás keretében választották ki, az épület alapját tavaly december eleje óta készítik, a beruházás idén június végéig készül le.

Czeller Zoltán beszámolt egy másik jelentős beruházásról is, a város képviselő-testülete a Petőfi utcai régi óvoda- és bölcsődeépület bontásáról döntött, ahol még ebben az évben egy új, korszerű, kétcsoportos, minden igényt kielégítő bölcsőde épül. A még álló egykori, a város emblematikus épületét, ahol évtizedeken át működött óvoda és bölcsőde, mostanra kiürítették, a bontási munkálatok hamarosan megkezdődnek annak érdekében, hogy az építési munkálatok minél előbb elindulhassanak.

Az épület bontásának költsége nettó kétmillió forint,

amit a város 2021. évi költségvetésébe beterveztek.

– A város vezetése a bölcsődebővítés és a helyszín megjelölésénél az óvoda vezetésének és kollektívájának szakmai véleményére alapozva hozta meg döntését – közölte a városvezető, aki arról is tájékoztatta a baon.hu-t, hogy több mint 100 millió forintot nyert a kormány családokat segítő programja keretében a város az új óvoda építésére, amelyhez az építésügyi szakhatóság már megadta az engedélyt.

A tervek szerint 2021. szep­tember 1-jétől tovább folytatódhat majd a szakmai munka, de az eddigitől eltérő formában, az új épületben.

– A város vezetése időben reagált a szakmai jelzésekre, az új bölcsődeépület egy kínálkozó pályázati forrásból, az elképzelések szerint százszázalékos támogatottság mellett épül meg – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!